* Sorina M., 28 ani, Bucuresti: “Am epilepsie temporara de cativa ani… Intrebarea mea este daca raman insarcinata, pot da nastere unui copil sanatos?”.

* Ciprian N., Ploiesti – “Sunt un tanar casatorit, imi doresc un copil, dar problema mea este aceea ca sotia mea sufera de o forma usoara de epilepsie”.

Am decis sa abordam astazi pe larg subiectul epilepsiei, plecand de la scrisorile primite de la cititorii ziarului Libertatea. In numarul de fata vom discuta despre ce inseamna epilepsia, care sunt manifestarile care preced o criza sau care e riscul de aparitie a epilepsiei la copiii care au un parinte suferind de aceasta boala.

Convulsiile reprezinta dereglarea brusca a activitatii electrice a creierului ce modifica de obicei felul in care bolnavul simte sau se comporta, pentru o perioada scurta de timp. Convulsiile sunt simptome ce pot insoti mai multe afectiuni neurologice si nu numai. Unele dintre acestea sunt minore, abia perceptibile, in timp ce altele sunt foarte ample, cu manifestari dramatice. Epilepsia este o afectiune convulsivanta care poate aparea in urma unor traumatisme, poate fi mostenita sau de cele mai multe ori are cauza necunoscuta. Succesiunea a cel putin doua crize convulsivante reprezinta epilepsie.

Crizele comitiale (convulsiile) sunt precedate de obicei de o serie de manifestari specifice (aura) care anunta aparitia acestora. Manifestarile de aura nu sunt obligatorii. Uneori aceste manifestari nu sunt urmate de criza comitiala propriu-zisa, ele insele putand fi considerate mici crize, partiale.

Aura care anunta instalarea unei crize comitiale poate contine modificari senzoriale (miros, gust, auz, vizuale, aparitia fenomenului de déjà-vu), emotionale (frica, panica, senzatii placute) sau organice (dureri de cap, ameteli, greata, paralizii locale).

Sfarsitul crizelor e reprezentat de perioada de tranzitie, inapoi catre normalitate si se suprapune peste perioada de recuperare a creierului. Poate dura de la cateva minute pana la cateva ore, in functie de aria corticala afectata precum si de medicatia administrata anterior.

Fenomenele care marcheaza sfarsitul crizelor sunt reprezentate de pierdere de memorie, dificultati la scris si vorbit, confuzie, depresie si tristete, frica, sentimente de frustrare si umilinta. Pot aparea de asemenea traumatisme, de obicei minore, somnolenta accentuata, dureri de cap sau dureri cu alte localizari, senzatie accentuata de sete, slabiciune, incontinenta la urinat sau defecatie.

Epilepsia poate aparea la orice persoana, de orice varsta. 0,5%-2% din intreaga populatie va dezvolta epilepsie intr-un anumit moment al vietii lor. Ca sa exemplificam cat mai sugestiv, dintr-un stadion plin, de 60.000 de locuri, 500 de persoane prezinta aceasta afectiune.

Riscul de aparitie a epilepsiei la copiii cu tatal bolnav este cu foarte putin mai crescut decat cel general, care e de 2%, dupa cum am amintit mai sus. Daca mama este bolnava acest risc creste la 5%. Daca ambii parinti au epilepsie, riscul este si mai ridicat.

Acest procent insa este relativ neinsemnat in comparatie cu dorinta de a avea copii si nu reprezinta un motiv suficient de puternic pentru a nu-i avea. La 50% dintre copiii care au dezvoltat epilepsie de timpuriu crizele vor disparea la pubertate. 80% dintre bolnavii de orice varsta isi pot controla crizele comitiale in proportie de 100% cu medicatia adecvata. (continuare duminica viitoare)

dr. Adina Alberts
medic specialist Spitalul de Urgenta “Floreasca”/ Institutul “Care Zone” (Marriott)

Urmărește-ne pe Google News