Cand a autopsiat cadavrul basistului Teo Peter, medicul Alexandra Trimbitasu, de la IML “Mina Minovici”, nu a banuit nici macar o clipa ca vreodata va deveni un personaj dintr-o scena pe care o vazuse doar in filme. La 13 luni de la moartea chitaristului, legistul roman a trecut pragul Tribunalului Militar de la Quantico, Virginia, unde, pentru doua ore, s-a aflat in boxa martorilor, la doi pasi de puscasul Christopher VanGoethem, judecat pentru moartea basistului. 

La vremea cand s-a produs tragedia care l-a rapit acestei lumi pe basistul trupei Compact, Alexandra Trimbitasu era medic rezident la IML. Era mana dreapta a doctorului Abdo Salem, motiv pentru care, atunci cand acestuia i-a fost repartizat cazul, amandoi au intrat in sala de autopsii. “Pe 6 decembrie, am autopsiat impreuna cadavrul lui Teo Peter. Am constatat ca acesta suferise foarte multe leziuni care au dus instantaneu la deces. In mod cert, acestea fusesera produse in urma unui accident rutier”, readuce cazul in actualitate dr. Salem Abdo, medic legist sef. Dupa mai bine de un an, o echipa de anchetatori americani a intrebat-o pe dr. Trimbitasu, acum medic specialist, daca este de acord sa vina in SUA ca sa depuna marturie in proces.

Cateva zile mai tarziu, legistul roman se afla in avionul de Washington. “Cu o masina inchiriata am ajuns la Baza Quantico. In acea seara am avut o discutie formala cu procurorii, care mi-au explicat cum se vor derula lucrurile. Mi-au spus sa vorbesc numai intrebata, fara consideratii personale”, povesteste dr. Trimbitasu.

A doua zi, in zori, medicul se afla in boxa martorilor, in fata unui tribunal militar american. “Am intrat intr-o sala nu foarte mare, intr-o baraca din baza, in care erau sapte juri, avocatii apararii – o femeie si un barbat – doi procurori si, bineinteles, judecatorul.

Intr-un spatiu mai mic erau cativa civili, probabil cunostinte ale puscasului marin, care statea la aceeasi masa cu aparatorii lui”, isi aminteste legistul. A urmat, spune medicul, un sir de intrebari legate de istoricul sau profesional. “Le-am spus ce am facut din clasa intai si pana acum, cum am ajuns la gradul de pregatire de azi. Abia dupa ce judecatorul si avocatii apararii au fost multumiti de raspunsurile date in engleza, m-au acceptat ca martor. Am fost pusa sa jur cu mana dreapta ridicata, dupa care m-au intrebat cum am recunoscut victima, daca nu m-am intalnit niciodata cu ea si daca am vazut actele sale de identitate abia dupa autopsie. Le-am spus ca la noi Teo Peter era celebru. Atunci, avocatii au obiectat, dar judecatorul a spus ca si el l-ar recunoste pe Bush chiar daca nu s-a intalnit niciodata cu el”, isi aminteste dr. Trimbitasu cum a inceput interogatoriul singurului martor roman in acest caz.

Timp de doua ore, tirul intrebarilor a tintit subiecte strict legate de raportul medico-legal. A suferit Teo Peter leziuni traumatice? Leziunile au fost produse intr-un accident rutier? Era in viata atunci cand a fost ranit? La ce ora a murit victima? “Ora exacta nu a putut fi stabilita, dar la celelalte intrebari le-am raspuns numai afirmativ. Da, Teo Peter a murit din cauza leziunilor produse in accident. Nici un moment nu m-au pus sa motivez afirmatiile, sa spun pe ce ma bazez. Au avut, insa, obiectii in ceea ce priveste capitolul „istoric” al raportului medico-legal, pentru ca nu am fost la fata locului sa stiu ce s-a intamplat. Le-am spus ca sunt date obtinute de la anchetatori, dar degeaba. Au exclus istoricul in care politistii specificau ce s-a intamplat acolo si apoi au acceptat proba. O alta obiectie a lor a fost acceptata dupa ce au cazut de comun acord ca nu avem de unde sa stim pe ce strada a murit Teo Peter, asa cum scrie pe certificatul constatator al mortii. Conform procedurilor noastre, in act scrie de unde ridicam cadavrul, nu unde a murit. Au eliminat randul in care scria acest lucru si, dupa o pauza scurta, au acceptat si aceasta proba. Cand au terminat cu intrebarile, mi-au spus ca pot sa plec. Nu am avut voie sa stau in sala nici inainte, nici dupa marturia mea. Asta a fost. Am fost martor la procesul lui Teo Peter”, a conchis dr. Trimbitasu.

„Declaratiile martorilor  existau la dosar”

“In acest moment nu vreau sa comentez decizia Curtii Martiale. Ca jurist si ca om, sunt indignat”, a declarat Ilie Botos (foto). Referitor la faptul ca avocatii apararii au invocat ca Teo Peter nu ar fi murit din cauza accidentului, procurorul general al Romaniei sustine ca au existat la dosar toate declaratiile politistilor si ale pompierilor de la descarcerare, ei fiind audiati in calitate de martori. Intreaga documentatie a fost transferata si pusa la dispozitia autoritatilor de peste ocean.

Presedintele si premierul Romaniei se implica in caz

Sergentul VanGoethem ar putea fi condamnat la cel mult cinci ani de inchisoare pentru fiecare cap de acuzare si degradat. Pana la urma, puscasul a fost gasit vinovat si de acuzatia de adulter, dupa ce a intretinut relatii sexuale cu o angajata civila a Ambasadei SUA la Bucuresti, conform Mediafax.

Familia si prietenii celui care a fost co-fondatorul trupei Compact au ramas muti de uimire cand au aflat ca cel care l-a “furat” pe Teo Peter de langa ei a fost gasit nevinovat. Fiul basistului va deschide un proces in SUA, sau chiar in Romania, sprijinit financiar de premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta, aflat in vizita de lucru la Ankara, a declarat ca sentinta data de Curtea Martiala a SUA este “surprinzatoare si cel putin bizara”. De asemenea, premierul a anuntat ca statul roman va asigura familiei lui Teo Peter asistenta financiara, in cazul in care va dori sa deschida o actiune in justitie, in America. Indignat de acest verdict s-a aratat si presedintele Traian Basescu, care a spus, ieri, ca “e inadmisibil ceea ce se intampla la acest proces”. Seful statului a precizat ca 22 de milioane de romani au vazut ceea ce s-a intamplat cu basistul de la Compact in acea noapte de 4 decembrie 2004 si ca niciunul nu a fost considerat “proba veridica” pentru in-stantele americane.

Socat de vestea primita, fiul lui Teo Peter a spus ca e foarte dezamagit de faptul ca avocatii americanului au reusit sa ii convinga pe cei sapte juri ca tatal sau nu se afla in taxiul lovit de masina condusa de Christopher VanGoethem si ca totul a fost o “mascarada” de proces. “Trebuie sa facem ceva, pentru ca se creeaza un precedent puternic. Cetatenii romani nu sunt protejati. Romanii nu mai conteaza in lume. Pana la urma, aici nu mai e vorba doar de tatal meu, ci de tot poporul roman”, a spus fiul lui Teo.

Puscasul poate fi judecat in Romania de o instanta civila

Seful Directiei de drept international, cooperare judiciara si afaceri juridice externe din Ministerul Justitiei, Razvan Radu, a declarat ca, potrivit Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice dintre Romania si SUA, numai personalul diplomatic beneficiaza de imunitate si pe parte civila. Astfel, familia lui Teo Peter ar putea sa se constituie parte civila intr-un proces. “Noi am transmis la momentul respectiv toate documentele care ne-au parvenit de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acum, puscasul poate fi chemat intr-un proces civil, familia urmand sa decida daca va intenta procesul in Romania sau in SUA”, a spus Razvan Radu. Imediat dupa accident, inclusiv Adrian Nastase – premier la acea vreme – i-a trimis presedintelui George W. Bush o scrisoare prin care solicita statului american sa-i ridice imunitatea lui VanGhoetem pentru ca acesta sa fie judecat in Romania.

 
 

Urmărește-ne pe Google News