‘Am crezut ca dupa cateva luni in Germania voi reusi sa-mi fac si eu un rost la noi in tara. Mai ales ca plecam legal, spune Cristina Mihalache, o tanara de 22 de ani din Giurgiu. Din pacate pentru ea, dar si pentru alte cateva sute de romani plecati in Occident sa munceasca, realitatea intalnita in Germania nu corespundea deloc cu visele. Mai mult decat atat chiar, ea a fost pentru mai mult de o saptamana tratata ca o sclava.
Cristina provine dintr-o familie simpla, de oameni care au muncit toata viata pamantul in Giurgiu, care nu a avut niciodata, intr-o singura luna, banii pe care alti tineri de varsta ei ii cheltuie intr-o seara in cluburi. De aceea, cand a avut ocazia sa plece la munca in Germania, a crezut ca l-a apucat pe Dumnezeu de un picior. In schimb, ea s-a trezit alaturi de alti 200 de romani la 130 de km de Berlin, in localitatea Parken, unde a fost obligata sa lucreze in conditii greu de imaginat in lumea moderna.
‘Parca eram sclavii negri din filme americane, aia de pe plantatiile de bumbac. Nu credeam ca este posibil ca in Germania sa patim asa ceva. Am fost injositi, tratati ca niste animale. Bine ca nu ne-au batut acolo, zice Cristina.
Asta in ciuda faptului ca, atunci cand au semnat contractul de munca, era specificat clar ca trebuiau sa munceasca doar cinci ore pe zi si primeau in schimb 700 de euro lunar, bani la care se adauga si plata pentru orele suplimentare efectuate. De asemenea, angajatorul se obligase sa le asigure atat cazarea, cat si mancarea zilnica.
Ajunsa in Germania, Cristina nu a stiut cum sa fuga inapoi in tara mai repede. ‘Cabana era mizera, stateam opt intr-o camera, cu saltele mizerabile, fara lumina si plin de sobolani si excrementele lor. Chiar mi-a sarit un sobolan pe fata!
Nici cocinele in care stau porcii nu erau atat de murdare. Dusurile nu aveau usi, apa calda nu curgea decat uneori, eram cazati acolo ca vitele, isi aminteste aproape plangand Cristina.
Evident, contractul semnat in Romania nu a mai fost valabil si in Germania, firma angajatoare oferindu-le doar 20 de euro pe saptamana si o prima dupa doua luni, in locul celor 700 de euro promisi. ‘Am muncit peste 10 ore pe campul plin de sparanghel si ne-au dat de mancare o chiftea cu un sos ciudat cu gust groaznic, de laturi! Apa n-am primit, ca era prea scumpa, ne-a povestit indignata Cristina.
Si fuga din Germania a fost o adevarata aventura, Cristina neavand banii necesari drumului de intoarcere, deoarece angajatorul german nu le-a platit sumele datorate.
Asa ca, dupa ce a reusit sa ajunga in Berlin, tanara a avut norocul sa intalneasca acolo un sofer roman de microbuz care a adus-o gratis in Romania. Dupa ce abia a reusit sa scape din calvarul in care a trait cateva luni in lagarul german, romanca si-a jurat ca nu mai pune niciodata piciorul in Germania. Nici macar in vacanta. Ea spune ca cei 200 de conationali ii cer, disperati, la telefon, ajutorul pentru a se intoarce si ei in tara.
Muncitorii pot obtine despagubiri
Liliana Bogdan, reprezentant al Ministerului Muncii, confirma ca s-au facut controale la firma germana si ca s-au gasit o
multime de nereguli cu privire la conditiile de munca. ‘Angajatorul e in perioada de gratie pentru remedierea neregulilor, iar oamenii pot obtine despagubiri daca ii dau in judecata, ne-a declarat ea.
Si alti romani au devenit sclavi in Germania
Mai mult de 100 de romani care munceau peste 12 ore zilnic intr-o ferma din Bavaria si care erau cazati in conditii inumane au fost salvati de locuitorii din localitatea Oberndorf, care au inceput sa-i hraneasca, relateaza cotidianul german Augsburger Allgemeine. Romanii munceau cate 12 ore pe zi pentru un salariu de 5 euro pe ora, dar nu si-au primit pana acum nici o treime din plata pe care trebuiau s-o incaseze. Aproximativ 50 din romani au reusit sa plece acasa, iar fermierul angajator se plange ca ‘restul nu mai vor sa munceasca deloc.
Cristina Mihalache
Varsta: 22 de ani
Locul nasterii: Giurgiu
Stare civila: necasatorita
Data cand a parasit Romania: 2007
A fost plecata la munca: 3 luni