Găteşte cu buget de criză!

Ca să prepari mâncăruri gustoase nu trebuie neapărat să cheltui toată leafa, ci doar să-ţi placă să găteşti şi să-ţi foloseşti fără reţineri imaginaţia. Ca să vă dovedesc că nu sunt doar vorbe goale, am făcut un experiment. Am conceput un meniu, gândindu-mă la ce aş putea prepara pornind de la un pui şi de la nişte legume, am cumpărat ingredientele – încercând să găsesc produsele cele mai ieftine, atât la piaţă, cât şi în marile magazine – şi m-am apucat de treabă. Am folosit doar elementele pe care le vedeţi pe masa alăturată şi am reuşit să pregătesc şase feluri de mâncare: supă cu găluşte, mâncare de mazăre, ciulama, şniţele, piure şi o salată de legume. Şi, credeţi-mă, au ieşit supergustoase! În plus, pentru o săptămână, am scăpat de grija gătitului, aşa că nu-mi pare rău de cele cinci ore petrecute în bucătărie.

Supă cu găluşte

Ingrediente: două pulpe de pui, 3-4 morcovi, o ţelină, 4 cepe potrivite, 3-4 bucăţi de albitură, un cartof, griş, 3 ouă, sare, pătrunjel, un cub de delikat.

Preparare: Se pun la fiert pulpele într-o oală de cinci sau opt litri, cu puţină sare. După ce a fost îndepărtată toată spuma, se curăţă morcovii, ţelina, albitura, cartoful şi ceapa, se spală şi se pun la fiert peste carne, împreună cu delikatul. Când sunt fierte toate, se scot carnea şi zarzavatul pe un platou, la răcit (acestea vor fi puse ulterior la ciulama şi, respectiv, la salata de legume), se completează cu apă şi sare după gust, iar când supa reîncepe să fiarbă, se pregătesc găluştele. Se bat ouăle cu puţină sare şi se pune grişul treptat. Se amestecă până se obţine o pastă omogenă, dar nu prea moale. Înainte de a fi pusă în oală, compoziţia se încearcă punându-se o lingură din ea în supa care clocoteşte. Dacă găluşca rămâne întreagă şi începe să se umfle, înseamnă că a fost pus suficient griş şi compoziţia e bună. Se pun şi celelalte găluşte şi se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute, la foc domol. Când sunt gata se adaugă pătrunjelul tocat mărunt (tot sau doar o parte) şi se opreşte focul.

Pont

Poţi prepara supă cu găluşte şi dacă nu ai carne. Trebuie doar să măreşti puţin cantitatea de legume puse la fiert şi chiar cea de delikat, pentru ca gustul să fie mai bun. În acest caz, poţi adăuga şi suc de roşii (cel mult un litru).

Mâncare de mazăre

Ingrediente: 5 cepe potrivite, 4-5 linguri de ulei, un kg de mazăre, doi morcovi, sare, mărar, un spate de pui şi două aripioare, o lingură de bulion.

Preparare: Spatele şi aripile de pui se pun la fiert separat, într-o oală, cu puţină sare. După ce se înlătură spuma, se adaugă doi morcovi curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi mari şi o ceapă curăţată, dar întreagă. Când sunt fierte, se scot separat, la răcit, iar supa se păsztrează pentru ciulama. Între timp, se curăţă celelalte patru cepe şi se toacă mărunt. Se pun la călit, într-o cratiţă, în ulei încins. Când devine aurie, se adaugă carnea de pe spate şi de pe aripi şi se mai călesc câteva minute. Se pun mazărea, sare şi apă cât să se acopere tot conţinutul. Se spală şi se toacă mărarul, apoi se pune în cratiţă, continuându-se fierberea. Când boabele de mazăre sunt fierte, se adaugă o lingură de bulion şi se mai ţine pe foc 5 minute.

Pont

Dacă vrei să ţii post poţi prepara mazărea fără carne şi fără acele legume puse la fiert. Pentru un plus de gust poţi adăuga însă, în timpul fierberii, o lingură rasă de zahăr.

Salată de legume fierte cu lămâie

Ingrediente: morcovii, ţelina, ceapa, albitura şi cartoful fierte cu pulpele de pui (pentru supa cu găluşte) şi cu spatele şi aripile puiului (pentru ciulama), o lămâie, sare.

Preparare: Se taie legumele fierte felii (potrivite ca mărime), se amestecă într-un castron cu puţină sare şi se adaugă zeama de lămâie. Se poate orna cu pătrunjel tocat mărunt.

Piure de cartofi

Ingrediente: 900 g de cartofi, o ceaşcă de lapte, sare, 3 linguri de ulei, o linguriţă de zahăr.

Preparare: Se curăţă şi se spală bine cartofii, iar apoi se taie în cubuleţe de circa 3 cm. Se pun în apă, la fiert, cu puţină sare. După 30 de minute de când încep să fiarbă, se înţeapă cu ajutorul unei furculiţe, iar dacă se sfărâmă, înseamnă că sunt fierţi şi pot fi luaţi de pe foc. Se scurg de apă, se adaugă laptele, sare, o linguriţă de zahăr pentru un gust mai bun şi uleiul. Se pisează bine, până când toţi cartofii devin o pastă fină, fără nici un cocoloş. Se poate orna cu o frunzuliţă de pătrunjel din legătura cumpărată pentru supă.

Pont

Dacă ţii post, poţi prepara piureul fără lapte. Păstrează o cană din apa în care au fiert cartofii şi pune din ea în piure, în timp ce-l pasezi.

Ciulama de pui

Ingrediente: o cană de ulei, 5 linguri de făină, un litru de lapte, două pulpe de pui fierte, sare, piper.

Preparare: Pulpele fierte pentru supa cu găluşte se dezosează, se curăţă de piele, iar carnea se toacă mărunt. După aceea, se pune uleiul într-o cratiţă de circa trei litri, iar când este încins se adaugă făina, amestecându-se continuu, ca să nu se lipească sau să se formeze cocoloaşe. Când capătă o culoare gălbuie, se adaugă laptele, amestecând tot timpul şi mai apoi supa obţinută din fierberea spatelui şi a aripilor (pentru mazăre), sarea şi piperul, după gust. Atenţie însă! Nu puneţi prea multă apă, ci completaţi treptat, pe măsură ce se umflă făina, pentru ca ciulamaua să nu fie prea apoasă. Când s-a fiert făina (atunci când compoziţia devine o pastă foarte fină), se adaugă pulpele tocate mărunt şi se mai dă într-un clocot.

Pont

Dacă vrei să prepari o ciulama de post, înlocuieşte carnea cu ciuperci tocate, iar laptele cu supa în care au fost fierte iniţial toate legumele pentru salată.

Şniţel din piept de pui

Ingrediente: un piept de pui dezosat, 4 linguri de făină, sare, două ouă, trei sferturi de cană de ulei.

Preparare: Se curăţă pieptul de piele şi se taie în fâşii subţiri. Se sărează foarte puţin şi se bat, pe un tocător, cu un ciocan special pentru frăgezit carnea. Uleiul se pune într-o tigaie din teflon şi se încinge. Ouăle se bat bine într-un castron, cu puţină sare, iar făina se pune într-o farfurie întinsă. Când s-a încins uleiul, se trec bucăţile de carne prin făină şi apoi prin ou şi se aşază în tigaie. Se întorc din când în când, până capătă o culoare arămie, apoi se iau de pe foc. Operaţiunea se repetă până când toate şniţelele vor fi prăjite.

Pont

Dacă după ce ai prăjit şniţelele îţi rămâne ou nefolosit, nu-l arunca! Pune-l în tigaie. Poate va avea cineva poftă şi de puţină omletă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News