Aflate intre Rasnov si Bran, padurile Zarnestiului ascund de putina vreme singura rezervatie de ursi bruni din Europa. Botezata ‘Libearty, cu un joc de cuvinte englezesti ce combina ‘libertate si ‘urs, rezervatia s-a nascut din dragostea pentru aceste animale a Cristinei Lapis, presedinta asociatiei ‘Milioane de prieteni. Adapostind acum, pe 14 hectare din cele aproape 70 ale rezervatiei, 36 de ursi eliberati din captivitati care mai de care mai crude, ‘Libearty poate fi vizitata si de turisti, dar numai in grupuri organizate si cu programare in avans.
Toata investitia se ridica la un milion de euro
Adapostit de umbra padurii ce inmoaie o zi de august desprinsa din cuptorul verii, ajung la singura rezervatie de ursi bruni din Europa. ‘Totul se intinde pe 69 de hectare, puse la dispozitie, pentru 49 de ani, de primaria orasului Zarnesti, precizeaza Cristina Lapis, cea care a avut initiativa acestui proiect realizat cu sprijinul Asociatiei Mondiale pentru Protectia Animalelor, care a donat un milion de euro in acest scop. Are privirea omului ce pretuieste viata in toate formele ei si se uita la ursii de aici ca la propriii copii: ‘Ursul brun e o bogatie a Romaniei, iar noi ne batem joc de el. Toti cei adusi aici au povesti cutremuratoare. Erau tinuti in custi de cativa metri patrati, pe langa ben-zinarii, restaurante, chiar manastiri. Iar altii, in lant si folositi pentru asa-zisa distractie a oamenilor.
Deocamdata, din suprafata rezervatiei au fost amenajate doua tarcuri mari, de cate 7 hectare fiecare, care comunica intre ele printr-un fel de tunel, si altul mai mic, de doua hectare, unde sunt trei ursi mai mici, inca pui, dupa standardele dezvoltarii acestora.
Le zaresc pe Hansel si pe Gretel, pe Baby, ce lenevesc prin tufisuri, dar si pe Gina, Sophia si Miro, puii ramasi fara mamele lor, impuscate candva.
Sunt 15 kilometri de sarma, prin care trece un curent de 8.000 de volti – nu mortal, doar cat sa-i indeparteze pe ursi de gard, dar si pe vizitatorii nepoftiti, multe piscine alimentate cu apa curgatoare si barloguri ‘de cinci stele, dotate cu doua ‘camere, lemn pe jos, paie si fan, pentru hibernare. ‘Nu a fost adus si nici nu ni s-a solicitat sa primim vreunul din ursii prinsi la tomberoanele Brasovului sau acuzati ca ar fi atacat ori ucis oameni, tine sa precizeze Cristina Lapis.
De fapt, rezervatia s-a nascut din durerea pricinuita de moartea unei ursoaice, Maya. ‘Mi-a murit practic in brate, in 2001. Era tinuta intr-o cusca, in cativa metri patrati. S-a automutilat, mancandu-si labele din fata. Ca un om care a refuzat sa mai duca o viata de umilinta si de batjocura, adauga sefa rezervatiei.
Mancarea le e data ursilor de mai multe ori pe zi, dar in diverse locuri. ‘Trebuie s-o caute. Sa se comporte cum ar face, in mod firesc, in salbaticie. Totul aici e gandit ca ursii sa traiasca aproape ca in mediul lor natural.
Nu ii zaresc pe Lidia si Cristi, cei doi ursi care au impartit vreme de peste 20 de ani o viata amara, captivi pe langa un restaurant din Poiana Brasov, nici pe ursoaica Florentina, care ‘si-a facut numarul, mai bine de doua decenii, la Circul Globus, ori pe Tex, adus din Hateg, de la o fabrica de uraniu din Feldioara.
‘Poti veni aici si sa nu vezi nici un urs. Alteori se pot aduna cu zecile. E treaba lor ce fac. Aici nu e gradina zoologica, mai spune Cristina La-pis. In toamna asteapta un urs brun, ce va fi adus din SUA, de cei de la Animal Planet. ‘Era captiv, undeva, prin Houston, Texas, dar in America nu au decat rezervatii de ursi grizzly, asa ca m-au rugat sa-l primesc aici.
Din umbra padurii se aud mormaituri. Dar nu agresive, ci ca o multumire. Ursii sunt atenti la glasul Cristinei si parca ii multumesc pentru ceea ce nu au avut niciodata in viata: libertate, respect, siguranta si afectiune.
Intr-un tarc separat sta Max (foto medalion), ursul de 420 de kg care a amuzat turistii, ani la rand, in zona Castelului Peles. Cati dintre cei care si-au facut poze cu el aveau habar ca era intepat in ochi sau aproape intoxicat cu spray de fostul stapan, pentru a fi strunit? ‘Acum e orb si fara miros, dar s-a obisnuit cu noua casa si tot ce imi doresc e sa se simta bine aici, cate zile o mai avea, asa cum nu s-a simtit in toata viata lui chinuita, spune Cristina Lapis.
„Libearty” se poate vizita doar in grupuri organizate
‘Libearty nu e deschisa, in mod oficial, publicului larg, dar ‘se admit exceptii, in functie de situatie. Iar exceptiile ar fi grupurile organizate, de cel putin 15 persoane, care isi anunta ferm vizita cu doua-trei zile inainte. Pretul este de 15 lei de persoana.
‘Daca se programeaza cu 3-5 zile inainte, putem accepta si grupuri mai mici de 15 oameni, dar pretul este de 25 de lei de persoana, in acest caz. Oricum, din noiembrie pana in martie, rezervatia va fi inchisa publicului.
Programari se pot face la numarul de telefon 0268.471.202
Winnetou a sprijinit proiectul
Cristina Lapis a infiintat rezervatia in luna august a anului trecut. Ea mai conduce in Brasov un adapost pentru 900 de caini maidanezi. In ‘Libearty exista deja mai multe dale de ciment unde sunt inscrise, in semn de multumire, numele celor care au sprijinit ‘nasterea singurei rezervatii de ursi bruni din Europa.
Printre acestea, cel al celebrei Brigitte Bardot si al lui Pierre Brice, interpretul neuitatului Winnetou. ‘Sper sa facem o alee intreaga cu astfel de dale. Asta ar insemna ca avem tot mai multi prieteni, a spus Cristina Lapis.