„Casa de copii era un loc deprimant”, îşi aminteşte David, un adolescent de 16 ani din oraşul ucrainean Mariupol. Tânărul este unul dintre miile de copii şi adolescenţi ucraineni despre care se crede că au fost deportaţi şi trimişi neînsoţiţi în Rusia de la începutul războiului. Cei mai mulţi dintre ei au fost luaţi din orfelinatele ucrainene şi duşi în case de copii din Rusia, scrie The Guardian.

David este unul dintre puţinii adolescenţi ucraineni care au scăpat din infernul orfelinatelor ruseşti, după opt luni în care a fost sechestrat.

O reţea secretă de voluntari ruşi şi ucraineni a acţionat din umbră pentru a-l extrage pe tânăr din ţară. Cum s-a întâmplat totul?

„M-am gândit să ies rapid prin Belarus”

Pe 4 aprilie 2022, când oraşul Mariupol era asediat şi blocat, David s-a urcat într-un autobuz cu destinaţia Rusia. „Nu exista nicio opţiune de a merge în Ucraina. M-am gândit să ajung în Rusia şi să ies rapid prin Belarus”, a povestit tânărul pentru The Guardian. Coridoarele umanitare pentru evacuarea civilor din Mariupol rămâneau nesigure, din cauza bombardamentelor continue.

Iar zilele care trecusesă după invazia armatei ruse îl convinseseră pe tânăr că fuga este cea mai bună soluţie pentru el. „După 1 martie, nu mai era electricitate, nici internet şi am înţeles că totul s-a terminat”, a descris tânărul atmosfera din oraş.

Pentru a supravieţui, tânărul spune că a fost pus în situaţia de a jefui, aşa cum făceau, de fapt, toţi ucrainenii.

În Mariupol, David se remarcase prin talentul lui muzical, dar şi prin activismul său împotriva ruşilor. Cânta în corul unei biserici din oraş, iar în ultimele zile din februarie participase la două demonstraţii pro-Ucraina în Mariupol.

Tânărul era susţinut de prieteni, însă nu şi de familie. Acasă, mama sa forma un cuplu cu un bărbat prorus, ale cărui opinii le împărtăşea. În urma conflictelor din familie şi după ce militarii ruşi au ocupat oraşul Mariupol, David a ales să accepte oferta Moscovei de evacuare a civililor.

Ruşii i-au luat paşaportul şi l-au trimis la orfelinat

Planul său de a fugi în Belarus prin Rusia s-a schimbat complet însă atunci când autocarul în care s-a urcat a ajuns la destinaţie, într-un oraş din vestul Rusiei. Pentru că încă nu împlinise 18 ani, autorităţile locale i-au luat paşaportul şi l-au trimis la un orfelinat, unde i-au spus că va rămâne până la vârsta majoratului. A încercat să o sune pe mama sa, însă, pe fondul conflictelor din familie, aceasta a refuzat să se implice.

Aşa că David a rămas sechestrat în orfelinatul din Rusia. „Casa de copii era un loc deprimant”, a povestit tânărul pentru ziarul britanic. Mesele, timpul petrecut în aer liber și orele de culcare erau programate astfel încât nimeni să nu poată rămâne singur prea mult timp.

În plus, la școala locală, David a fost trimis într-o clasă cu colegi mai mici cu doi ani decât el, fiind presat să recupereze istoria rusă și alte aspecte ale programei școlare rusești.

În acest timp, tânărul și-a găsit alinarea în muzica sa. A înregistrat mai multe melodii în dulapul de lenjerie, folosind un telefon pe care foștii săi colegi din Mariupol i l-au trimis prin intermediul unui lanț de voluntari ruși.

David spera să ajungă în Belarus, dar a fost trimis într-un orfelinat

Aceeaşi reţea a pus la cale şi un plan pentru a-l extrage pe David din Rusia. Tânărul aflase, la începutul lunii octombrie, că putea pleca din orfelinat dacă mama sa ar fi semnat pentru asta. A fost nevoie de săptămâni pentru a o convinge pe femeie să meargă la notarul din Mariupol, dar în cele din urmă a făcut-o, scrie The Guardian.

„Au găsit bani pentru notar, pentru tot. M-au adus înapoi [în Ucraina] complet gratis”, a povestit tânărul. Călătoria a durat mai puțin de o săptămână, iar în fiecare etapă, a fost însoțit de un nou set de voluntari, cu care și-a petrecut noaptea înainte de a porni în călătoria de a doua zi.

În prezent, David locuiește într-un hostel din Kiev și se ocupă în continuare de muzică.

Potrivit datelor publice ale Rusiei, citate de The Guardian, cel puţin 400 de copii luaţi din Ucraina au fost adoptaţi de familii ruseşti. Ucraina spune că acţiunea Rusiei constituie un genocid, deoarece transferă cu forţa copii de la un grup naţional la altul.

Fotografii: Instagram

Urmărește-ne pe Google News