Aşa se mănâncă în această perioadă:
- Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare (post negru) în zilele de luni, miercuri şi vineri, până la ora 15.00. După această oră se consumă mâncare uscată, adică fără ulei.
- În zilele de marţi şi joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin.
- La 6 august, când se serbează Schimbarea la faţă, în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În acest an, 6 august cade sâmbătă!
Libertatea vă prezintă preţţurile produselor
de post din pieţe şi din magazine
- Legume
Produs Preţ
Castraveţi 1,5-2 lei/kg
Cartofi 1,5-2 lei/kg
Roşii 1,5-4 lei/kg
Ardei gras 3 lei/kg
Morcovi 2-3 lei/kg
Ceapă 2-3 lei/kg
Dovlecel 1-1,5 lei/kg
Pătrunjel 1 leu/2 legături
Mărar 1 leu/2 legături
- Peşti
Produs Preţ
Macrou afumat 19,99 lei/kg
Păstrăv neeviscerat 13-15 lei/kg
Păstrăv eviscerat 17-20 de lei/kg
Somon file afumat 14,82 lei/500 g
Dorada 58 de lei/kg
Pangasius file 32 de lei/kg
- Vegetale
Produs Preţ
Lapte soia 9,79 lei/litru
Musli bio 14 lei/cutia
Crenvurşti vegetali 7,15 lei/350 g
Brânză tofu 6,25 lei/200 g
Produse soia 1,60-4,20 lei/100 g
Reţetă – Păstrăv la cuptor
- Ingrediente: un păstrăv, 200 ml de vin alb, o ceapă, o lămâie, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare, piper.
- Mod de preparare: se curăţă păstrăvul, se spală cu apă rece şi se aşază într-o tavă. Vinul se fierbe cu puţină sare şi piper şi se toarnă peste peşte. Se adaugă ceapa tăiată rondele. Se bagă tava în cuptor timp de 45 de minute. Când este gata, se pune pe o farfurie, împreună cu ceapa şi se stoarce o jumătate de lămâie peste păstrăv. Se decorează cu felii de lămâie, mărar şi pătrunjel tocat.