Aşa se mănâncă în această perioadă:

  • Tipicul cel Mare şi învăţătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu ajunare (post negru) în zilele de luni, miercuri şi vineri, până la ora 15.00. După această oră se consumă mâncare uscată, adică fără ulei.
  • În zilele de marţi şi joi se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta şi duminica se dezleagă la untdelemn şi vin.
  • La 6 august, când se serbează Schimbarea la faţă, în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În acest an, 6 august cade sâmbătă!

Libertatea vă prezintă preţţurile produselor
de post din pieţe şi din magazine

  • Legume

Produs                            Preţ
Castraveţi                     1,5-2 lei/kg
Cartofi                           1,5-2 lei/kg
Roşii                              1,5-4 lei/kg
Ardei gras                      3 lei/kg
Morcovi                          2-3 lei/kg
Ceapă                            2-3 lei/kg
Dovlecel                         1-1,5 lei/kg
Pătrunjel                         1 leu/2 legături
Mărar                              1 leu/2 legături

  • Peşti

Produs                            Preţ
Macrou afumat               19,99 lei/kg
Păstrăv neeviscerat       13-15 lei/kg
Păstrăv eviscerat           17-20 de lei/kg
Somon file afumat          14,82 lei/500 g
Dorada                            58 de lei/kg
Pangasius file                 32 de lei/kg

  • Vegetale

Produs                            Preţ
Lapte soia                       9,79 lei/litru
Musli bio                         14 lei/cutia
Crenvurşti vegetali         7,15 lei/350 g
Brânză tofu                    6,25 lei/200 g
Produse soia                 1,60-4,20 lei/100 g

Reţetă – Păstrăv la cuptor

  • Ingrediente: un păstrăv, 200 ml de vin alb, o ceapă, o lămâie, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare, piper.
  • Mod de preparare: se curăţă păstrăvul, se spală cu apă rece şi se aşază într-o tavă. Vinul se fierbe cu puţină sare şi piper şi se toarnă peste peşte. Se adaugă ceapa tăiată rondele. Se bagă tava în cuptor timp de 45 de minute. Când este gata, se pune pe o farfurie, împreună cu ceapa şi se stoarce o jumătate de lămâie peste păstrăv. Se decorează cu felii de lămâie, mărar şi pătrunjel tocat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News