Trei vaccinuri împotriva COVID-19 urmează să fie autorizate și distribuite în toată lumea, după ce s-au dovedit a fi eficiente, iar în România, primele doze ar putea ajunge chiar în decembrie, spunea medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Barometrul de Sănătate Publică, apărut la începutul lunii, arată că românii sunt sceptici cu privire la vaccinare: 4 din 10 români nu s-ar vaccina împotriva COVID-19, iar o treime spun că ar aștepta întâi să vadă dacă alții care s-au imunizat au avut probleme.
În aceeași situație este și Franța, unde aproape jumătate dintre locuitori au spus că nu se vor imuniza. În Germania, în schimb, doi din trei locuitori sunt pro-vaccinare.
Am întrebat 10 deputați și senatori, unii dintre ei lideri de partid, alții membri în comisiile de sănătate din Parlament și chiar medici, dacă au încredere în noul vaccin, dacă s-ar vaccina și dacă ar încuraja populația să o facă.
„E interesul meu să rămân sănătos”
Președintele Klaus Iohannis a anunțat deja că se va vaccina public, „dacă se crede că asta va ajuta”, declarându-se pro-vaccin.
Și liderul USR Dan Barna, infectat cu coronavirus, a spus că nu are rezerve în ceea ce privește imunizarea împotriva COVID.
„Sunt cu COVID-ul în nas acum! Dacă vaccinul apare, îl voi folosi și eu, pentru că înțeleg că, spre deosebire de imunitatea naturală, care durează câteva luni, vaccinul va asigura protecție pe o perioadă mai lungă. Evident, e în interesul meu să rămân sănătos și să mă protejez. Nu am niciun fel de rezervă din punctul acesta de vedere. Când va apărea vaccinul, îl voi folosi”, a declarat Dan Barna într-un interviu pentru Libertatea.
Tăriceanu: „Sunt tentat să mă vaccinez, dar respect decizia fiecăruia de a alege”
Liderul Pro România, Călin Popescu Tăriceanu, este pro-vaccinare pentru că e „din generația veche” care a arătat că vaccinurile s-au dovedit eficiente. Cu toate astea, afirmă senatorul, vaccinul nu trebuie să fie obligatoriu și respectă decizia celor care nu sunt de acord cu el.
Societatea a evoluat și oamenii trebuie să aibă dreptul de a alege. Respect decizia fiecăruia de a alege. Trebuie însă să existe o campanie pentru ca populația să fie bine informată, atât despre beneficii, cât și despre eventualele riscuri
Călin Popescu Tăriceanu:
Membră în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, Grațiela Gavrilescu susține că va face, cu siguranță, vaccinul anti-COVID, dacă acesta are toate avizele și a trecut cu brio toate testele, așa cum au arătat până acum primele rezultate.
Președintele Comisiei de Sănătate: „Vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenție a bolilor”
„Eu am făcut și vaccinul antigripal, deci nu am o problemă cu vaccinurile”, spune și Gabriel Petrea, deputat Pro România.
El îi sfătuiește pe cei aflați în grupele de risc, oricum prioritare la primele doze de ser, să accepte vaccinul.
Medic, conferențiar la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș și președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, social-democratul Corneliu Buicu spune că se va vaccina după ce se va informa bine cu privire la noul ser.
„Sunt medic primar de sănătate publică înainte de a fi deputat. La momentul autorizării vaccinului mă voi informa atent asupra lui și da, mă voi vaccina în cunoștință de cauză”, a declarat Buicu pentru Libertatea.
Vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenție a bolilor.
Corneliu Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților:
„M-aș vaccina fără ezitare”
Deputații USR Cristina Iurișniți și Tudor Pop, cel din urmă și membru al Comisiei pentru Sănătate, susțin ferm că se vor imuniza împotriva COVID și îndeamnă populația să facă același lucru.
„M-aș vaccina anti-COVID fără ezitare. De altfel, am făcut în urmă cu trei săptămâni și vaccinul antigripal și mi-aș dori ca românii să facă același lucru. Deși suntem încă în faza în care ducem lipsă de vaccin antigripal, specialiștii spun că acesta sporește șansele de protecție ale celui anti-COVID”, spune Tudor Pop.
„Vaccinul este o măsură pe termen lung, ca să combatem pandemia”, punctează și Cristina Iurișniți.
Dănăilă: „Vaccinarea a adus beneficii omenirii”
Senatorul și medicul neurochirurg Leon Dănăilă susține cu tărie vaccinarea și atrage atenția scepticilor că, de-a lungul timpului, vaccinurile împotriva diferitelor boli au adus beneficii omenirii.
„Sunt niște controverse, într-adevăr, legate de noul vaccin, dar nu trebuie să uităm că vaccinarea a adus beneficii omenirii. În acest moment, efectele pandemiei sunt dezastruoase”, a spus liberalul Leon Dănăilă.
Printre sceptici, deputații infectați cu COVID
Ceva mai puțin convinși sunt social-democrații Nicolae Bacalbașa, medic chirurg, și Lucian Simion, amândoi infectați cu noul coronavirus.
„Din păcate, COVID-ul e pe mine”, râde deputatul de Tulcea Lucian Simion, internat în acest moment la „Matei Balș”.
„Nu știu ce efecte ar mai avea vaccinul în situația asta, dar eu întotdeauna am crezut în ele, așa că da, cred că m-aș vaccina”, mai spune el.
Bacalbașa se declară rezervat cu privire la modul în care au fost produse vaccinurile, dar spune că își va asuma, totuși, acest „risc rezonabil”.
Vasile Lungu: „Voi alege liber să nu mă vaccinez”
Singurul parlamentar dintre cei contactați de Libertatea care a spus că nu se va vaccina este Vasile Lungu, de la PMP. El este senatorul care a depus în Parlament un proiect de lege care să interzică discuțiile despre ideologia de gen în școli.
„Voi alege liber să nu mă vaccinez. O parte dintre noile vaccinuri folosesc o tehnologie nouă, care nu a mai fost folosită și nu știm ce efecte va avea asupra organismului”, spune Lungu, referindu-se la vaccinurile mRNA produse de Moderna, Pfizer, Sanofi și Novavax.
Vaccinurile mRNA furnizează o secvență genetică ce conține unul sau mai mulți antigeni, selectați ca să producă un răspuns imunitar. Practic, substanța, mesager al ARN, intră în organism, apoi în celulă, unde se descompune și determină un răspuns imunitar al organismului în cazul în care este detectată prezența virusului. Specialiștii spun că acest tip de vaccin are rată mai mare de eficacitate decât cel tradițional, costuri mai mici și dezvoltare rapidă.
„Nu o să fac câțiva ani buni acest vaccin bazat pe noua tehnologie. Pentru cel tradițional o să aștept cel puțin până în vară, să vedem ce efecte are asupra primelor persoane imunizate”, a spus senatorul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro