„Secretul asupra acelor evenimente nu are nici un sens”, spune dr. Olinescu, intr-o ampla scrisoare pe care ne-a trimis-o la redactie si in care povesteste cum s-au petrecut lucrurile la vremea respectiva.
Fiind, fara voia mea, implicat in testarea sangelui primului caz de SIDA diagnosticat pe baze stiintifice din Romania, imi permit sa readuc in discutie unele evenimente care au avut loc cu mult timp in urma.
Marti, 1 octombrie 1985 sunt chemat la telefon de catre regretatul prof. dr. Stefan Berceanu, seful Clinicii de Hematologie a Spitalului Fundeni, care imi spune ca are internat un pacient caruia nu i se poate preciza diagnosticul. Era vorba de un barbat de 42 de ani, chelner pe vagoanele CFR de pe rute internationale, foarte slab, cu sarcom Kaposi (un cancer al pielii care apare de regula la batrani) si care parea a fi homosexual. Faptul ca slabise pana aproape de casexie, ca prezenta sarcomul Kaposi si ca era vizitat in spital numai de catre barbati, era un indiciu ca ar putea fi homosexual, motiv pentru care profesorul suspiciona existenta unei infectii cu virusul HIV care provoaca SIDA la om.
I-am spus ca voi trimite a doua zi, miercuri, 2.10.1985, pe cineva cu un vas special si cu instructiuni pentru recoltarea sangelui in vederea examenelor de imunitate mediata celular. Conducerea din acea vreme a Institutului Cantacuzino, cand a auzit ca se va aduce in incinta acestuia sange infectat cu HIV, a interzis categoric efectuarea analizelor. Replica mea ca daca personalul medical al unei institutii cu profil de microbiologie nu este in stare sa manipuleze un produs infectat, fara a-l raspandi in mediul inconjurator, atunci institutia respectiva nu are dreptul sa existe, a dus la renuntarea interdictiei de a se lucra cu sangele infectat. Au fost efectuate investigatiile de specialitate. Datele clinice si cele de laborator demonstrau ca pacientul era bolnav de SIDA. In ziua de 10.10.1985, am anuntat in scris conducerea Institutului Cantacuzino ca pacientul C.V., nascut la 25 august 1943, domiciliat in Bucuresti, e infectat cu HIV. Deoarece in acea vreme inca nu erau in tara kitt-uri pentru investigatiile serologice prin testul Western-Blott, profesorul Berceanu a plecat cu serul pacientului la Viena. Diagnosticul a fost confirmat.
La cateva zile dupa acest eveniment, sunt chemat la telefon de catre prof. Fl. Caruntu, de la Clinica II de Boli Infectioase a Spitalului Colentina, care imi solicita efectuarea acelorasi analize la un barbat de 43 de ani, suferind de scleroza multipla, dar suspectat si de infectia cu HIV. (…) Spre deosebire de primul pacient, la acesta serologia a fost negativa.
Profesorul Fl. Caruntu si colectivul sau au prezentat datele referitoare la acest pacient in revista „Viata Medicala” din martie 1986.
Fara sa stiu de intentia prof. Caruntu de a publica aceasta informatie, am trimis in luna martie 1986 un articol la revista „Revue roumaine de Biochimie”. Revista aparea in limba engleza si avea circulatie internationala deoarece figura in publicatia saptamanala a Institutului de Informare Stiintifica din SUA. Articolul, publicat in nr. 3, vol. 23, a fost prima semnalare pe plan international a faptului ca si intr-un „stat socialist” a aparut o „boala capitalista” cu o analiza stiintifica bine pusa la punct.
(…) In linii mari, aceasta e „istoria” primului caz de SIDA diagnosticat in Romania. Posed si azi, conservate la –196ÞC, celulele infectate cu HIV ale primului pacient diagnosticat. Poate, cu timpul, va incerca cineva sa evalueze eventualele mutatii aparute in timp la nivelul particulelor virale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News