Bucurestiul poate rasufla usurat. Am scapat cu bine si de mult-mediatizatul eveniment al Francofoniei. Bulevardele sunt din nou libere, autobuzele circula din nou pe traseele cunoscute, viata a revenit la normal. Ceea ce a ramas in urma este un buget mai sarac, dar mandria ca numele Romania s-a auzit in toata lumea. Libertatea a pornit pe urmele presedintilor si va arata locurile care aici, in Bucuresti, le-au devenit a doua casa.

23 de sefi de state, 2 vicepresedinti, 2 presedinti de Parlament, 14 ministri, 36 de ministri de externe si 10 sefi de delegatii, toti impreuna cu o armata de membri delegati, de jurnalisti si de persoane responsabile cu paza au locuit saptamana trecuta in orasul de pe Dambovita. Suntem renumiti pentru ospitalitate, astfel ca i-am tratat ca la carte, i-am ospatat si i-am cazat in hoteluri de lux,  pentru care s-au platit zeci de mii de euro. Pe primele trei locuri in topul hotelurilor in care au dormit cei mai multi presedinti sunt Hilton, Marriott si Intercontinental.

Hotelul Intercontinental si-a deschis portile pentru sefii Bulgariei, Camerunului, Comore, Republicii Centrafricane, Gabon, Guineea Ecuator, Togo si al Letoniei. Onoarea de a ocupa apartamentul prezidential i-a revenit presedintelul Togo. Nu a avut de ce sa se planga.

Cu doar 1.500 de euro pe noapte, s-a bucurat de o camera luxoasa, cu valet la dispozitie, baie cu sauna, dus si cada cu hidromasaj, acces la Internet precum si produse cosmetice ale unor firme de renume, la discretie.

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a locuit in cea mai mare camera a hotelului Marriott, care, cu toate restrictiile conducerii, am aflat ca a costat 1.800 de euro pe noapte. Numai cu ajutorul SPP-ului am reusit sa intram in camera regeasca, ornata in culorile rosu cu auriu, cu linie sobra si tablouri de calitate.

Potrivit listei Comisariatului General al Francofoniei, Chirac i-a avut colocatari pe presedintele Croatiei, Marocului, Moldovei, Senegalului, Vietnamului, pe cel din Burkina, Congo, Mali si Seychelles

Printul Albert de Monaco (foto) a fost invitatul de onoare al hotelului Hilton si a fost cazat in cel mai scump si mai frumos apartament. Pretul e pe masura rangului – 2.500 de euro pe noapte.

Serviciile au fost si ele de vis – living spa-tios, doua bai, dormitor cu luminator deasupra patului, de unde se poate vedea cerul, trei televizoare cu plasma, inclusiv in baie.

„Bine ca am scapat!”

Locuitorii din zonele in care circulatia a fost interzisa au rasuflat usurati ca Zilele francofoniei s-au incheiat. Exact in perioada in care se desfasura sommet-ul, Andreea Draghici s-a mutat cu chirie intr-un bloc de pe Calea Victoriei. Studenta ne-a povestit despre ”dezastrul” din acele zile. ”Am vrut sa trec pe partea cealalta a strazii, iar gardienii s-au luat de mine ca nu am voie sa traversez. Erau politisti la fiecare intersectie si colt de strada. Nu am inteles de ce a fost nevoie sa se dea peste cap un intreg oras pentru unii care au venit, s-au distrat si au plecat. Bine ca s-a terminat si am scapat de toata nebunia aia”, ne-a spus Andreea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News