Și tocmai un important politician polonez, Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, cel care a avut o lungă luptă cu Boris Johnson în negocierile pentru Brexit, a fost printre cei care au reproșat Marii Britanii comportamentul față de refugiații ucraineni.
Într-o postare pe Twitter, Tusk a comentat acid: „Solidaritatea în acțiune. Regatul Unit a acordat 50 de vize refugiaților ucraineni, în timp ce polonezii au admis 1,2 milioane de ucraineni în două săptămâni. «Suntem cât se poate de generoși, suntem foarte, foarte generoși», spune Boris Johnson”. Mesajul lui Tusk era însoțit și de un emoticon cu un chip care-și dă o palmă peste cap, într-un sens ironic, pentru a semnala absurdul.
Solidarity in action. The UK has granted 50 visas to the Ukrainian refugees while the Poles have welcomed 1,2 million of Ukrainians in two weeks. “We are generous as we possibly can, we are very, very generous” says Boris Johnson.🤦
— Donald Tusk (@donaldtuskEPP) March 8, 2022
„Am primit mai mulți oligarhi decât refugiați din Ucraina”, a scris pe Twitter fostul celebru fotbalist Gary Lineker, cu o zi înainte.
Site-ul polonez amintește declarația lui Johnson într-un discurs recent de pe Downing Street, în care i-a asigurat pe ucraineni că Marea Britanie „este de partea lor”. Și remarcă faptul că sună caricatural astăzi, având în vedere faptul că Marea Britanie acceptase 300 de refugiați din Ucraina până marți, când, fiind o țară mai departe și mult mai mică decât Regatul Unit, Irlanda a primit 2.200. În Franța ajunseseră 2.500, Germania – 30.000, iar Polonia – 1,2 milioane.
Plimbați prin Franța
Acest lucru se datorează faptului că – în timp ce UE a ridicat restricțiile privind refugiații – Marea Britanie a introdus doar un program de reîntregire a familiei, în urma căruia ucrainenii pot veni în Marea Britanie, dar numai cu condiția ca aceștia să aibă deja rude în această țară, scrie Gazeta Wyorcza.
Nu este însă un proces automat: pentru a intra în Marea Britanie, ai nevoie de o viză, iar aceasta trebuie eliberată, proces care durează. BBC a relatat că oamenii așteaptă ore întregi la cozi la centrul de procesare a datelor biometrice din Polonia.
În acest timp, sute de ucraineni sunt trimiși înapoi din Marea Britanie la controalele de frontieră din portul francez Calais, după ce au parcurs mii de kilometri, acolo unde în prezent lucrează trei oficiali britanici, scrie ziarul polonez. Iar cel mai apropiat punct de viză se află în Lille, la mai mult de 100 km.
foto: Hepta