De câţiva ani, de când cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare legumicolă din Buzău au anunţat că au început să studieze aclimatizarea unor castraveţi mexicani care ar putea ajuta bolnavii de diabet, telefoanele sună neîncetat.
Mii de oameni cu probleme de sănătate din întreaga ţară îşi doresc să deţină câteva seminţe în curte pentru a se vindeca.
Oamenii de ştiinţă, asaltaţi de cereri
“Ne-am trezit cu o sumedenie de solicitări de la oameni care suferă de boli cronice, la scurt timp după ce activitatea noastră a fost popularizată. Deşi există pe piaţă extracte din aceste plante care se comercializează în farmacii, oamenii au preferat să ne ceară seminţe, pentru că metoda aceasta e mai ieftină. Sigur, noi nu cerem nici un leu deocamdată, dar dacă aceste culturi vor intra în producţie, cercetarea buzoiană nu va avea decât de câştigat”, a declarat academicianul Costel Vânătoru.
Acum, inginerii buzoieni fac eforturi să asigure consultanţă asupra materialului săditor sau să expedieze coletele cu preţioasele seminţe.
“Am încercat să facem tot posibilul să ajutăm oamenii care caută remedii naturiste sau care vor remedii pentru o viaţă sănătoasă”, ne-a declarat Camelia Bratu, asistent cercetare în horticultură. De exemplu, tipul de castravete Gac, importat cu mari sacrificii din zona podişului Tibet, este o plantă-minune care conţine antioxidanţi.
Cercetările care au început în acest an reprezintă o premieră pentru România, dar sunt deocamdată secrete. “Cultivarea va fi benefică atât din punct de vedere alimentar, cât mai ales medicinal, având în vedere că are de zece ori mai mult licopen decât cel conţinut de tomatele speciale, folosite în tratamentele unor boli grave”, a mai spus Costel Vânătoru.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro