Israelul recunoaște pentru prima dată că a atacat Iranul aerian, iar, chiar dacă acest episod va fi stins, am intrat într-o nouă eră a relațiilor dintre Israel și Iran, care va avea un impact semnificativ asupra viitorului lor. După atacul de noaptea trecută, suntem mai aproape ca niciodată de un război direct între Israel și Iran, care ar putea degenera într-un conflict regional.

Iranul se confruntă cu o adevărată dilemă: o nouă ripostă sau normalizarea relațiilor

Din perspectiva Iranului, acest eveniment este fără precedent. Din timpul războiului Iran-Irak, Teheranul nu a mai suferit asemenea atacuri pe teritoriul său. Conducerea iraniană se confruntă cu o adevărată dilemă: liderii Iranului nu își doresc un război regional, fiind conștienți că orice reacție i-ar apropia de acest scenariu.

Ei se tem de un asemenea conflict, mai ales în contextul prezenței militare masive a SUA în Orientul Mijlociu, dar ar putea oare să ignore acest atac fără să riposteze, riscând astfel noi atacuri în viitor?, se întreabă Danny Citrinowicz, membru al grupului de lucru al Proiectului de strategie pentru Iran al Atlantic Council.

Cum ar putea riposta Iranul

Consiliul Suprem de Securitate Națională va trebui să-i recomande liderului suprem, Ali Khamenei, următoarea mișcare. Israelul nu a atacat infrastructura sau situri nucleare, dar ar putea face asta dacă Iranul ripostează. Totuși, atacul israelian a fost amplu și cu siguranță nu simbolic. Un răspuns din partea Iranului ar restabili, în viziunea sa, echilibrul descurajării în fața Israelului, dar ar putea atrage Iranul într-un război pe care încearcă să-l evite încă de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023.

O nouă ripostă iraniană ar putea include o reducere a numărului de rachete lansate, ceea ce ar indica o posibilă intenție de de-escaladare. Pe de altă parte, un contraatac mai mare decât cel de pe 1 octombrie ar putea semnala o cale spre un conflict mai intens, posibil chiar total. Israelul este pregătit pentru ambele scenarii, așteptând ca următoarea mișcare a Iranului să vină poate mai rapid decât acțiunile anterioare, apreciază Deborah Haynes, specialistă în securitate și apărare la Sky News.

Un camion militar iranian poartă rachete în timpul unei parade militare la Teheran. Foto: Hepta

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) rămâne în stare de alertă maximă, pregătit atât pentru apărare, cât și pentru posibile acțiuni suplimentare împotriva Israelului. Deși apărarea aeriană a Iranului este mai slabă decât cea a Israelului, aceasta este compensată de un arsenal considerabil de rachete balistice și de croazieră, subliniind gravitatea capacităților sale militare în regiune.

De ce Iranul nu și-ar dori un conflict major

Deși la o primă vedere pare exact genul de escaladare care să ducă la ridicarea mizei de către Iran și la lansarea a mii de rachete balistice care să cadă asupra orașelor Israelului, sunt și specialiști care consideră că este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

De ce? Pentru că niciuna dintre părți nu dorește un război total. De luni de zile, Israelul și Iranul încearcă să acționeze dur în timp ce încearcă cu disperare să evite un război. Operațiunea de aseară nu este diferită.

„Motivele sunt clare. Iranul nu își poate permite să înfrunte Israelul și, eventual, America într-o luptă pe care nu ar putea să o câștige niciodată. Economia sa este distrusă, interpușii și aliații săi sunt loviți cu ciocanul, iar legitimitatea sa este complet distrusă după ce a zdrobit brutal tulburările interne”, spune Dominic Waghorn, specialistul în geopolitică al Sky News.

Și Trita Parsi, președintele Consiliului Național Iranian American, a declarat pentru CNN că răspunsul moderat al Iranului poate reflecta „mai mult dorința lor de a detensiona situația decât o evaluare reală a daunelor pe care Israelul le-a provocat Iranului”, la fel ca încercările Israelului de a ascunde daunele provocate de atacul iranian din 1 octombrie.

Trita Parsi, președintele Consiliului Național Iranian American, Foto: Profimedia Images

Behnam Ben Taleblu, senior asciat la „Fundația pentru Apărarea Democrațiilor”, de asemenea cu sediul în DC, a declarat că răspunsul minimalizat al Iranului poate fi „o mișcare strategică pentru a salva aparențele și a menține constrângerea SUA asupra Israelului”.

Beni Sabti, cercetător în cadrul programului Iran de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv, a declarat pentru Newsweek că Iranul „dorește să minimizeze atacul sau daunele împotriva lor și, desigur, să exercite presiuni internaționale împotriva Israelului”.

El a spus: „Amenințarea prin cuvinte este un mod vechi și chiar antic de a evita un război mare. Chiar și în antichitate, doi războinici stăteau unul împotriva celuilalt și cântau cântece amenințătoare doar pentru a-l speria pe celălalt și a evita victimele.”

Cel mai mare risc de extindere într-un război regional

Aceasta nu este prima confruntare militară între Iran și Israel. În aprilie, Iranul a lansat sute de rachete și drone asupra Israelului, ca răspuns la un atac israelian asupra unui sediu consular iranian din Damasc. Cu ajutorul SUA, al Regatului Unit și al altor aliați, apărările aeriene ale Israelului au interceptat majoritatea rachetelor.

La acel moment, aliații globali au încurajat Israelul să evite escaladarea situației, iar Israelul a urmat acest sfat, ripostând cu un atac discret asupra unei facilități de apărare din Isfahan. De data aceasta, însă, Israelul declară deschis acțiunile sale, marcând o schimbare de abordare față de atacul Iranului din 1 octombrie.

În timp ce Israelul se confruntă cu multiple fronturi, confruntarea directă cu Iranul se evidențiază ca fiind cea mai semnificativă și volatilă, purtând cel mai mare risc de extindere într-un război regional mai larg, cu potențiale repercusiuni globale.

Urmărește-ne pe Google News