Pe 31 ianuarie 2023, Libertatea a scris că dosarul medicului Gheorge Burnei, acuzat de vătămarea corporală a trei copii, a fost clasat din cauza prescripției.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au menționat că, în cazul Amirei Hamed, prima intervenție a cunoscutului medic ortoped Gheorghe Burnei, „care a avut drept consecință vătămarea corporală”, a avut loc în 1998, iar termenul de prescripție ar fi intervenit încă de acum 6 ani.
Azi, sâmbătă, 18 martie, Amira Hamed, mama ei, Emiliana Iliescu, și alte circa 20 de persoane au protestat în fața a două instituții: Parchetul General și Ministerul Sănătății.
Din grup au făcut parte aparținători ai copiilor operați de Burnei, alții ai căror micuți au luat infecții nosocomiale ori au ajuns în scaun cu rotile. Aceștia au protestat și de Ziua Copilului, pe 1 iunie 2022, în fața Institutului Național de Medicină Legală (INML).
Acum, ei au acuzat că întârzierile expertizelor duc la clasarea dosarelor prin prescripție. Ce au spus părinții?
„N-ați făcut nimic pentru acești copii”
Emiliana Iliescu, mama Amirei Hamed, a luat prima portavocea. „Cum este posibil ca o expertiză medicală să dureze 6 ani de zile? Am venit la Ministerul Sănătății. Am făcut petiții. N-ați făcut nimic pentru acești copii. V-ați bătut joc de noi”, a spus ea.
„Ce ați făcut pentru copiii ăștia? Cine răspunde pentru acești copii schilodiți? N-ați binevoit să vă trimiteți nici măcar un purtător de cuvânt. Copiii ăștia au rămas infirmi pe viață. Sunt mutilați. Alții sunt paralizați. Vă rugăm să puneți lacătul pe Institutul de Mușamalizare Legală, unde toate expertizele se mușamalizează. Unde este dreptul lor să trăiască, garantat de Constituția României? N-ați făcut nimic pentru noi, decât v-ați bătut joc de copiii ăștia amărâți. Nimic” – Emiliana Iliescu, mama Amirei Hamed
Amira a fost operată de Gheorghe Burnei pe când avea 1 an.
Ajunsă la 25 de ani, tânăra a fost personajul principal al seriei Casei Jurnalistului din 2016, „A fost un experiment”, când Burnei, unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, a fost expus pentru prima oară.
La protestul de sâmbătă, ea a ținut un carton pe care scria, cu majuscule, „Am rămas infirmă pe viață. Cine răspunde?”
Mamă: „Ne creștem copiii schilozi”
Și copilul Getei Bodolan a fost operat de Gheorghe Burnei. Iar ea acuză întârzierile din dosar, care, în cazul copilului ei, nu s-a clasat.
„Copilul meu e în căruț cu rotile. Nu poate să meargă de 11 ani de zile. Vi se pare normal ca de la o fractură de femur să ajungă să nu meargă toată viața?”, a spus ea.
Femeia acuză că „INML-ul n-a făcut nimic”. „De ce au trecut atâția ani? Ca să le claseze? Noi ne creștem copiii handicapați, schilozi. Dacă erau copiii lor, se mișcau mult mai repede”, a spus la microfon.
„Clasarea pentru prescripție = rușine pentru justiție”
La protest a venit și George Lorenț, tatăl Sofiei Ana-Maria Lorenț.
Micuța, ajunsă la 7 ani, a fost operată de un medic grec care nu avea drept de practică în România. Cazul ei a fost prezentat în Libertatea pe 1 martie 2023.
În acest caz, INML nu a eliberat expertiza medico-legală timp de 5 ani. Iar, recent, Ministerul Sănătății a stabilit că procurorii trebuie să fie sesizați fiindcă expertiza și suplimentul s-au făcut „fără respectarea dispozițiilor”.
„Este posibil ca în instituțiile dumneavoastră să opereze medici fără drept de liberă practică? Este posibil ca medicii INML să tergiverseze problemele noastre și să ne spună că le vor face când vor ei?”, a spus Lorenț în fața Ministerului Sănătății.
Următorul pas al părinților va fi o vizită la Colegiul Medicilor, pe 23 martie 2023. „Va fi un protest și acolo, apoi audieri pe baza plângerilor depuse de noi”, susțin ei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro