Circa 300.000 de persoane sunt blocate în Mariupol. Evacuarea a fost întreruptă în repetate rânduri din cauza atacurilor forțelor rusești. Sunt și oameni care au reușit să fugă singuri din oraș, riscându-și viața. Vineri, guvernatorul regiunii Donețk Pavlo Kyrylenko, citat de Reuters, a declarat la televiziunea de stat că aproximativ 35.000 de persoane au reușit să fugă din oraș în ultimele zile, mulți plecând pe jos sau cu propriile mașini.
Printre ele se numără și Liudmila, o profesoară de engleză în vârstă de 54 de ani, care a reușit să parcurgă o distanță de aproximativ 250 de km de la Mariupol până la Zaporojie.
„Nu mai există Mariupol. Am stat 10 zile în subsol și nu am plecat o dată. Nu aveam nici apă, nici curent”, a spus femeia, care a reușit să ajungă în Zaporojie, pentru Reuters.
Liudmila a mai spus că îi e dor de copiii pe care îi învăța la școală. „Nu îmi pot imagina ce o să fac acum”, a mai spus aceasta.
Un alt evacuat, Sergiy, în vârstă de 44 de ani, a spus că a călătorit din Mariupol cu familia, câinele și papagalul. Bărbatul a spus că oamenii „se luptau pentru combustibil” pentru a scăpa din oraș. Sergiy a mai spus că mulți oameni au murit încercând să părăsească Mariupolul. „Au fost mulți oameni care au murit pe străzi, zăceau cadavre acolo”, spune bărbatul.
„Casele ard, spitalele au fost bombardate”
Dintr-un adăpost din Liov, Iuliia Karpenko, o elevă în vârstă de 17 ani din Mariupol, a mărturisit într-un apel pentru Reuters că „toate planurile ei au fost distruse”. Tânăra urma să termine liceul anul acesta, iar singura ei problemă era că nu știa dacă va merge la facultatea de sociologie sau la limbi străine.
„Toate planurile mele au fost distruse. Sper să merg în Germania acum. Vreau să continui să studiez”, a spus aceasta.
Tânăra, împreună cu mama ei și tatăl vitreg, au reușit să plece din Mariupol pe 15 martie. Ea a spus că blocul lor a fost lovit de un atac aerian rusesc și, cu apartamentul de alături arzând, au decis că era timpul să plece.
Este îngrozitor. Casele ard, toate magazinele sunt închise și spitalele au fost bombardate. Nu sunt destui medici care să aibă grijă de oameni. Am văzut un om mort pe o bancă timp de patru zile. A murit înghețat acolo, nu era nimeni prin preajmă care să-l ajute.
Elevă de 17 ani, care a reușit să plece din Mariupol:
Sâmbătă, comandantul armatei ucrainene staționat în Mariupol, Denis Prokopenko, a declarat pentru CNN că oamenii își riscă viața de fiecare dată când ies din buncărele subterane.
„De obicei, Mariupolul este sub foc toată ziua și toată noaptea. Uneori sunt 30 de minute de tăcere, dar apoi orașul este din nou atacat de tancuri, artilerie, rachete multiple și atacuri aeriene”, a declarat maiorul Denis Prokopenko de la Batalionul Azov.
În teatrul bombardat miercuri de forțele ruse, sute de oameni sunt încă blocați sub dărâmături. Primarul orașului Mariupol, Vadim Boichenko, a declarat sâmbătă pentru BBC că echipele de salvare pot încerca să ajungă la oamenii aflați în subsolul teatrului, doar atunci când luptele scad în intensitate. Lucru care se întâmplă foarte rar de când a început invazia rusă.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina