La cinci zile după trecerea trupelor ucrainene, străzile micului oraș din nord-estul Ucrainei sunt pustii. Camioanele armatei Kievului și prezența forțelor de poliție sunt singurele indicii ale evenimentelor din ultimele zile, arătând cine deține acum controlul în Șevcenkove.

Cei câțiva civili care pot fi văzuți pe străzi se aflau în fața secției de poliție, așteptând îngrijorați să li se verifice telefoanele. Autoritățile ucrainene căută orice dovadă a unei posibile colaborări cu ocupații ruși, notează sursa citată, adăugând că polițiștii au îndepărtat camerele de luat vederi din secție de fiecare dată când o persoană încătușată și legată la ochi era luată într-o mașină de poliție.

Oficialii ucraineni au promis că oricine a colaborat cu forțele de ocupație va fi sancționat penal. CNN notează că polițiștii din Harkov au refuzat să precizeze ce se va întâmpla cu cei puși sub acuzare.

Alți civili au fost văzuți cum au ieșit cu privirea în pământ din casele lor pentru a primi ajutoare de la un camion ucrainean venit să împartă alimente și apă, pentru ca apoi să se reîntoarcă în locuințe.

„Nu am avut de ales”

Puțini sunt dispuși să vorbească despre ce li s-a întâmplat în ultimele luni.

„Nu am avut de ales. Pur și simplu au venit și ne-au ocupat”, spune o femeie, pe nume Maria, izbucnind în lacrimi.

Prietena ei, Larisa Kharkivska, în vârstă de 73 de ani, și-a deschis ușa casei unde locuiește împreună cu fiica sa cu dizabilități, în vârstă de 35 de ani. Femeia spune că ele sunt singurele rămase în clădire, după ce restul locatarilor și-au permis să plătească 400 de dolari ca să plece în Rusia.

Kharkivska povestește că s-a simțit vinovată pentru că a acceptat mâncare de la ocupanții ruși, arătând înspre două cutii de carton în care erau câteva pungi de zahăr și niște orez.

„Nu am putut cumpăra nimic din magazine. Și nu am putut obține bani pentru că băncile erau închise, așa că a trebuit să stăm acolo ca niște cerșetori”, spune femeia, adăugând că propria locuință se transformase practic într-o închisoare din care se temeau să plece pentru că rușii se plimbau prin zonă purtând arme automate.

Eram îngroziți să ieșim afară. Am supraviețuit, slavă Domnului, am supraviețuit! Dar a fost foarte înspăimântător. Sperăm doar să nu se mai întoarcă niciodată.

Larisa Kharkivska, localnică din Șevcenkove:

Aflat la aproximativ 80 de kilometri sud-est de orașul Harkov, Șevcenkove a fost ocupat de forțele Moscovei pe 25 februarie, la o zi după declanșarea invaziei ruse. Orășelul a rămas în mare parte întreg, în ciuda bombardamentelor.

În urma ofensivei pornite în ultimele zile în Harkov, forțele ucrainene au recucerit 8.000 de kilometri pătrați, potrivit Kievului.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că este importantă revenirea la „viața obișnuită” după ce o zonă a fost eliberată de ocupație, însă în Shevchenkove există încă puține semne în acest sens, în condițiile în care autoritățile încearcă să stabilească unde se termină colaborarea cu ocupanții și unde începe supraviețuirea, conchid jurnaliștii americani.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News