Toba, carnaţii de casă, slănina sau caltaboşii, alături de tradiţionalele murături, vor fi nelipsite de pe mesele vedetelor autohtone de Sărbători.
Libertatea le-a convins pe câteva dintre acestea să-şi deschidă frigiderele, pentru a vedea şi noi cum s-au pregătit pentru masa de Crăciun. Adriana Bahmuţeanu şi Silviu Prigoană, lăutarul Adi Caval, manelistul Florin Salam şi creatorii de modă Flora Năstase şi Cătălin Botezatu ne-au spus şi cam câţi bani au cheltuit pentru a pregăti o masă aşa cum se cuvine.
De Crăciun, Florin Salam mănâncă pui şi lactate
Anul acesta, Florin Salam sărbătoreşte Crăciunul astăzi, pentru că mâine, pe 22 decembrie, va pleca în America, într-un turneu de 6 luni. Şi pentru că este primul an când va fi departe de familie, Salam nu vrea să treacă cu vederea nici o tradiţie, precum împodobitul bradului sau cadourile pentru cei dragi, aşa că s-a apucat de pregătiri ceva mai devreme. A fost zilele trecute la cumpărături, iar Libertatea vă arată ce va pune pe masă familia lui de Sărbători.
Deşi de Crăciun se taie porcul, Florin preferă să mănânce pui. Manelistul şi-a umplut combina frigorifică cu multe iaurturi, brânzeturi, fructe şi legume. “Toată familia mea consumă mâncare uşoară. Probabil că în ziua de Crăciun vor exista pe masă şi câteva fripturi din carne de porc, nişte şorici sau tradiţionala tobă. Dar puiul este mult mai apreciat de noi”, a încheiat vedeta, care a cheltuit în jur de 1.500 de euro.
“Puiul va fi la loc de cinste pe masa de Crăciun” | |
“Mâncăm cartofi prăjiţi numai cu caşcaval ras deasupra” | |
“Betty, fiica mea, e înnebunită după brânză” | |
“Iaurtul pentru cei doi copii nu lipseşte niciodată din frigider” | |
“Îmi plac foarte mult măslinele verzi” | |
“Toată familia adoră salatele de roşii” |
|
Lăutarul steliştilor adoră cârnaţii
Adi Caval, lăutarul preferat al fotbaliştilor de la Steaua, a pregătit alături de familia sa un Crăciun tradiţional, cu caltaboşi, cârnaţi, şuncă, murături şi un vin bun de ţară.
Cântăreţul ne-a poftit să vedem frigiderul său, unde am găsit alimente preparate, majoritatea, în casă.
Adi a cheltuit circa 1.000 de euro pe mâncarea de Crăciun. “În fiecare an, soţia şi soacra îmi pregătesc cele mai bune murături şi cei mai gustoşi cârnaţi”, ne-a spus cântăreţul, fericit că, anul acesta, de Sărbători, familia i s-a mărit cu încă un membru: i s-a născut cel de-al doilea fiu.
Flora Năstase preferă peştele
Pentru că a renunoeat la mâncărurile pe bază de carne de porc, designerul Flora Năstase va pregăti o masă de Crăciun fără sărmăluoee, cârnaoei sau caltaboşi.
Vedeta spune că preferă carnea de peşte şi fructele de mare, astfel că frigiderul ei este burduşit cu somon, crap, şalău, caracatioeă, sepia, icre de Manciuria.
Un loc important îl ocupă legumele şi fructele.
Vinurile şi şampania se găsesc într‑un compartiment special, în bucătărie. În total, Flora a cheltuit pentru masa de Crăciun 2.000 €.
Bahmu şi-a făcut provizii de şorici, slănină şi palincă
Adriana Bahmuoeeanu îşi petrece Crăciunul în familie. Ea a pregătit deja o muloeime de preparate, deoarece Silviu Prigoană este adeptul bucatelor gătite în casă, chiar de partenera sa.
“Am umplut din timp frigiderul. Avem şorici, cârnaoei de casă, slănină, măsline, caşcaval, palincă, o muloeime de mezeluri. Noi mâncăm jumări în fiecare zi, aşa că acestea vor fi prezente şi la masa de Crăciun. Le vom asorta cu murături, de asemenea făcute în casă. Odată cu renovarea locuinoeei, am construit în curte şi o pivnioeă, unde să le oeinem. Eu le-am preparat: am pus două borcane cu gogoşari şi trei butoaie cu varză”, spune Adriana.
“În preajma Crăciunului voi face sarmale, plăcintă, tobă şi ciorbă de burtă, deoarece vom avea muloei invitaoei. Vor veni rude, fini, prieteni, aşa că trebuie să mă pregătesc bine”, spune Adriana, care a cheltuit 4.000 de euro.
Cătălin Botezatu are băuturi de 3 000 de €
Pentru că este patron de restaurant şi obişnuieşte să mănânce la locul de muncă, designerul Cătălin Botezatu nu face provizii numeroase acasă, ci oeine în frigider doar strictul necesar pentru o masă frugală, dimineaoea, sau pentru când ajunge acasă foarte târziu.
Aşa că, şi în apropierea Sărbătorilor, frigiderul lui Cătălin conoeine doar câteva dintre delicatesele preferate şi multe soiuri de vin.
“Nu prea mănânc acasă, dar am vrut să fiu cât de cât pregătit, mai ales cu vinuri, dacă mă vizitează prietenii. OEin foarte mult să am mereu vinuri de calitate la îndemână”, ne-a spus cunoscutul creator de modă. În frigiderul lui am găsit anşoa, midii afumate, paté de ficat de gâscă produs în Franoea, brânzeturi, sparanghel, andive, fructe, dar şi o şampanie Nicolas Feuillatte, serie limitată (o sticlă ajungând la 2.000 euro), şampanie Veuve Clicquot, vinuri de Bordeaux, Bourgogne, lichioruri fine, şi un vin produs în 1977.
În total, bunătăoeile din bucătăria lui Cătălin ajung la aproximativ 4.000 de euro, dintre care numai vinurile costă vreo 3.000 de euro.
“Mănânc paté de ficat de raţă preparat numai în Franţa” | |
“O dată pe săptămână, consum midii afumate” | |
“Pun file de anşoa în toate salatele” | |
“Dimineaţa îmi fac un platou cu brânzeturi cu mucegai” | |
“Pe seară, prefer o salată de andive” | |
“Şampania de 2.000 de euro o să o deschid în noaptea de Revelion” | |
“În fiecare seară beau câte un pahar de vin roşu italian sau de Bordeaux” | |
“Şampania Veuve Clicquot o să o beau în prima zi de Crăciun” |