Pentru unii, bufnita este imaginea intelepciunii. Pentru altii este simbolul ghinionului, cea care prevesteste moartea cuiva drag. Iar sunetele pe care le scoate in timpul noptii ii pot speria si pe cei mai curajosi. In Moldova, la 30 de kilometri de Bacau, in satul Damienesti, in fiecare curte, in cate un copac, si-au facut cuiburi zeci de bufnite. 

Am plecat din Bucuresti cu gandul sa-mi petrec un weekend li-nistit, departe de agitatia cotidiana si de caldura sufocanta a Capitalei. Am ales sa merg intr-un sat linistit, la Damienesti, insa la lasarea serii au inceput, ca din senin, sa se auda niste zgomote lugubre, desprinse parca de pe coloana sonora a unui film de groaza, iar in lumina apusul vedeai, din cand in cand, cate o umbra fantomatica trecand fara nici un zgomot deasupra capetelor oamenilor. Erau bufnitele, aciuate cu sutele in copacii din localitate.

Reporterul Libertatii, Radu C. Munteanu spune ca in copacii din Damienesti bufnitele pot fi vazute pe fiecare creanga

Sunt protejate prin lege

Damienestiul e satul in care fiecare proprietar de casa se lauda cu numarul mare de bufnite stabilite prin copacii din batatura. De exemplu, unde am fost noi gazduiti peste noapte, in marul din fata casei s-au stabilit 13 bufnite si, spun localnicii, in sat se gasesc peste 300 de asemenea pasari. E adevarat, mi-a spus un satean, la inceput au vrut sa le goneasca, dar au vazut ca au disparut soarecii, asa ca le-au lasat in pace. In plus, au aflat ca toate speciile de bufnite sunt protejate de lege din cauza ca, pana la jumatatea secolului trecut, au fost vanate cu salbaticie.

‘Sunt chiar simpatice cu ochii aceia asa de mari, care te fixeaza tot timpul cand te misti prin preajma lor. Acum sunt talismanele noastre, ca ne scapa de soareci, mi-a mai spus sateanul. De fapt, de mai bine de un an, de cand s-au stabilit bufnitele in localitatea lor, nu mai au nici o problema prin hambare, iar cerealele raman neatinse de rozatoare.

Se hranesc cu soareci si vaneaza numai noaptea

Bufnita este o pasare de dimensiuni mari, ajungand la peste 70 cm lungime si 170 cm anvergura aripilor. Vaneaza numai noaptea, zburand fara zgomot, la distante de pana la 15 km de cuib. Se hraneste cu soareci de camp sau de casa, crabi, broaste, lilieci mici, insecte sau chiar iepuri. Desi aceasta pasare si-a atras un renume negativ din cauza sunetului lugubru, asemanator cu un vaiet, ea e folositoare, vanand intr-un an peste 10.000 de soareci.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News