Povestea vietii sale ne poate inspira pe toti. Ionut a plecat la 18 ani din Romania, ‘ca sa port o pereche mai buna de blugi’. Nu numai ca aici a gasit o viata mai prielnica, dar l-a atras in Lisabona, capitala Portugaliei, si pe fratele sau, Mihai, impreuna cu prietena acestuia, Iulia. Acum, cei trei au pus bazele singurului restaurant de lux romanesc din Lisabona.
Planul lui Ionut Codrianu, 28 de ani, a fost simplu. Cum avea sa implineasca 18 ani isi pusese in gand sa paraseasca Romania fara cel mai mic regret, in cautarea unei vieti stabile. ‘Motivul meu a fost simplu. Am vrut sa port o pereche mai buna de blugi. Asa pot sa simplific motivele pe care le-am avut acum 10 ani’, isi incepe Ionut povestea.
Prima destinatie a tanarului din Craiova a fost Germania, insa regimul vizelor era foarte aspru acum 10 ani, asa ca destul de repede a pornit spre Portugalia, unde autoritatile au fost intotdeauna mult mai permisive, in ceea ce priveste emigrantii. ‘La inceput nu vorbeam cu nimeni pentru ca limba era foarte incalcita’, isi aduce aminte Ionut.
A inceput cu munca de jos, ca majoritatea emigrantilor veniti aici, gasindu-si de lucru pe un santier. Pentru ca
s-a facut remarcat prin efortul depus, Ionut a ajuns sa avanseze. ‘Am inceput sa prind singur contracte si impreuna cu cate un prieten ne apucam de lucrare. Pe urma mergeam pe recomandari. Asa am vopsit toata facultatea de medicina veterinara de aici’, ne-a explicat Ionut.
Si pentru ca lucrurile evoluau repede, Mihai Codrianu, 37 de ani, fratele lui Ionut, l-a urmat impreuna cu prietena sa, Iulia Pilsoiu, 22 ani. ‘Am profitat de faptul ca nu existau restaurante romanesti in Portugalia si am deschis unul in 2004, cand am ajuns in Alcoser do Sol. Pentru ca am simtit oportunitatea deschiderii a inca unui restaurant am descins in Lisabona’, ne-a zis Iulia. Si cine altcineva putea sa construiasca restaurantul daca nu fratele lui Mihai, Ionut. ‘Iulia si Mihai s-au ocupat de decoratiuni, toate de lux, iar eu i-am ajutat la renovarea spatiului’, ne-a spus Ionut. Restaurantul nu va fi unul obisnuit totusi. ‘Chiar daca e un local romanesc, specificul va fi dublu. Se va servi atat mancarea noastra traditionala, cat si specialitati portugheze. Masa se va lua la primul nivel, iar la subsol vom avea un salon pentru fumat trabuc. Si nu conteaza ca este un restaurant de lux, pentru ca tarifele sunt foarte accesibile. Pretul unui meniu va fi in jur de 15 euro. Asteptam atat turisti romani, cat si portughezi, nu avem neaparat un public-tinta’, ne-a explicat Iulia.
Garzi de corp contra clientilor cheflii
Dupa experientele neplacute avute la restaurantul din Alcoser do Sol, cand cei doi s-au confruntat cu clienti galagiosi, din pacate unii din ei chiar conationali, de aceasta data au hotarat sa apeleze la serviciile unei firme de paza, astfel ca viitorul local din Lisabona va fi pazit de bodyguarzi. ‘Vrem ca toti clientii nostri sa se simta bine, asa ca am luat masuri, iar atmosfera va fi placuta non-stop’, a mai spus Iulia.
Ionut Codrianu
Varsta: 28 de ani
Locul nasterii: Bucuresti
Data cand a parasit Romania: 1997
Domiciliul actual: Lisabona
Bilete de 0 euro pentru zborurile spre Lisabona
Compania aeriana Blue Air si-a micsorat tarifele pana la 0 euro! Acesta e pretul de pornire al unui bilet, pe segment fara taxe. Avioanele Blue Air pleaca de pe Aeroportul Baneasa, zilnic, tariful fiind disponibil atat pentru Lisabona, cat si pentru alte destinatii precum Bruxelles, Londra, Milano, Roma sau Paris. Programul de zbor si rezervarile pot fi facute pe Internet, pe siteul www.blueair-web.com.
Imigrantii romani pot iesi la pensie in Portugalia
Romanii care muncesc legal in Portugalia beneficiaza de securitate sociala, conform Acordului in domeniul securitatii sociale pe care Romania si Portugalia l-au semnat recent. Conform acestuia, muncitorii romani care lucreaza legal in Portugalia vor beneficia de pensie de limita de varsta, anticipata sau pensie de invaliditate, asistenta medicala in caz de boala obisnuita si boala profesionala sau concediu de maternitate. De asemenea, salariatii vor mai primi indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca sau ajutor de deces.