„Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de finanțe. În acest moment, datele pe care le-am analizat ne-au dus către această decizie la nivelul coaliției, să continuăm să analizăm să vedem cât de benefică este pentru populație și pentru mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”, a spus premierul Nicolae Ciucă, apoi l-a rugat pe Adrian Câciu să ofere detalii.
„Această măsură a rămas încă în discuție, discutăm încă cu sistemul bancar, mai ales în ceea ce privește împărțirea costurilor pe această măsură”, a spus ministrul PSD de Finanțe.
„Amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate și de dobânzi, drept pentru care modul în care la finalul acestei amânări, în context de creștere a dobânzilor, ar fi resimțită măsura, ne-a făcut să analizăm în continuare împreună cu sistemul bancar pentru a găsi soluții mai bune pentru cetățeni și, mai ales, pentru companii”, a completat Adrian Câciu.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost cel care a anunțat prima dată că românii și-ar putea amâna ratele. „Există varianta amânării ratelor la bănci. A fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord. Luni se va detalia fiecare măsură și se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens și am constatat necesitatea și cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate”, a declarat Marcel Ciolacu pe 7 aprilie, la Digi 24.
Amânarea ratelor implica însă faptul că oamenii vor plăti, la final, mai mulţi bani, au explicat analiștii financiari consultați de Antena 3. Practic, dacă românii aleg o amânare pentru un credit imobiliar de circa 250.000 de lei, rata ar urma să crească, după 10-12 luni, cu aproximativ 200 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro