Am pierdut in timp cateva masele. Acestea s-au cariat si pentru ca nu le-am tratat la timp au fost extrase. Acum as vrea sa inlocuiesc dintii pierduti. Medicul stomatolog mi-a prezentat varianta realizarii unor lucrari, dar mi se pare aiurea sa stric inca doi dinti sanatosi (cate unul de o parte si de alta a spatiului) pentru a inlocui un dinte lipsa. Alta varianta nu exista? Ar fi mai bine daca as ramane cu aceste spatii, fara sa mai fac lucrari?
G. A., Bucuresti
Chiar daca vi se pare ca pierderea unui dinte nu este o intamplare cu o insemnatate deosebita si ca puteti foarte bine sa traiti in continuare si fara sa protezati edentatia (lipsa) respectiva, trebuie sa stiti ca datorita pierderii dintilor respectivi, pe termen mediu si lung pot sa apara nenumarate complicatii. Aceste complicatii depind in general de numarul dintilor lipsa si de vechimea edentatiei. Cand se pierd dinti din zona laterala a arcadei (masele) poate fi afectata masticatia alimentelor. Va este mai greu sa mestecati anumite alimente si suprasolicitati ceilalti dinti ramasi pe arcade pentru a realiza acest lucru cu eficienta. De cele mai multe ori aceste suprasolicitari duc in timp la manifestari patologice la nivelul celorlalti dinti. De exemplu, in cazul in care se pierd mai multe masele, dintii frontali (incisivi si canini), datorita suprasolicitarii isi vor schimba pozitia (vor migra), se vor inclina spre exterior, vor aparea spatii intre ei, se vor toci. Principala complicatie care apare in timp dupa pierderea unor dinti este reprezentata de migrarea dintilor vecini spatiului edentat. Aceste migrari nu apar imediat, se realizeaza in timp, dar prin consecintele pe care le implica sunt extrem de grave. Dintii care limiteaza de o parte si de alta spatiul edentat au tendinta sa il ocupe.
Astfel se produc inclinari ale acestora spre spatiul creat prin pierderea dintelui respectiv. Prin inclinarea acestora, in decursul masticatiei, acesti dinti nu vor mai fi solicitati in axul lor normal si astfel va aparea afectarea lor parodontala ducand in timp la aparitia mobilitatii acestor dinti. De asemenea, tot prin inclinarea acestora, se produce pierderea contactelor cu dintii vecini lor. Prin pierderea acestor puncte de contact, alimentele vor intra direct intre dinti, unde vor traumatiza gingia ducand la imbolnavire parodontala si la acest nivel. Dupa cum se vede, pe termen lung pierderea unui dinte duce la o reactie in lant, cu afectarea celorlalti dinti ramasi pe arcada, afectarea parodontala fiind de maxim risc. Dar lucrurile nu se rezuma doar la atat. Nu numai dintii vecini spatiului isi schimba pozitia. Sa presupunem ca ati pierdut un molar la nivelul arcadei inferioare. Nu numai dintii vecini vor suferi schimbari de pozitie, ci si dintele de pe arcada superioara corespunzator spatiului respectiv va incepe sa migreze coborand spre spatiu, incercand sa il ocupe.
Uneori acesti dinti pot cobori atat de mult incat pot ajunge sa vina in contact cu gingia de la nivelul spatiului edentat, in acest moment fiind indicata de obicei extractia, dintele astfel coborat aducand grave prejudicii masticatiei prin limitarea datorita pozitiei anormale a unor miscari ale mandibulei. De cele mai multe ori, datorita acestui tip de migrare dentara, in momentul in care in sfarsit se doreste protezarea spatiului prin intermediul unei lucrari dentare va trebui scurtat si ulterior imbracat cu o coroana si dintele care a coborat spre spatiu. Deci cu cat veti intarzia mai mult in a proteza eventualele spatii edentate, cu atat mai dificila va fi realizarea acestui lucru.
Andrei Tirpea
Medic dentist