Potrivit proiectului OUG, „obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către 3 creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 9 luni”.

„Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut”, se mai arată în document.

Românii care cer amânarea ratelor trebuie să îndeplinească însă câteva condiții. Astfel, trebuie să nu fie deja în incapacitate de plată la data solicitării suspendării creditului. Totodată, oamenii trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere în care să scrie că le-au crescut cu cel puțin 25% cheltuielile medii lunare în ultimele 3 luni, comparativ cu perioada similară din 2021.

De asemenea, și firmele care vor amânarea plății ratelor la bănci trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere privind scăderea cu cel puțin 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni, comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Analiștii: Amânarea ratelor la bănci va crește banii plătiți la final

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost cel care a vorbit prima dată despre amânarea ratelor la bănci. Măsura a fost anunțată la finalul lunii mai, după o ședință a coaliției PNL-PSD-UDMR, în cadrul unui pachet de măsuri decis în coaliția politică, numit „Sprijin pentru România”, dar a fost ulterior scoasă. „Această măsură a rămas încă în discuție, discutăm încă cu sistemul bancar, mai ales în ceea ce privește împărțirea costurilor pe această măsură”, spunea ministrul PSD de finanțe, Adrian Câciu, în aprilie.

Totuși, amânarea plății implică faptul că oamenii vor plăti, la final, mai mulţi bani, au explicat analiștii financiari consultați de Antena 3. Practic, dacă românii aleg o amânare pentru un credit imobiliar de 250.000 de lei, rata ar urma să crească, după 10-12 luni, cu aproximativ 200 de lei. Totodată, potrivit economiștilor consultați de Economedia, amânarea ratelor nu va face decât să crească și mai mult inflația, care deja a depășit 14%.

Urmărește-ne pe Google News