Amazon este cel mai mare retailer online din lume și are o capitalizare de 573 de miliarde de dolari. Anul trecut, Amazon a trecut linia Rubiconului și a ieșit din sfera online achiziționând retailerul de alimente Whole Foods, care are 500 de magazine, pentru 13,7 miliarde de dolari.

De asemenea, Amazon a deschis o serie de librării și are în plan să deschidă peste 2.000 de magazine Amazon Go, care nu au casier. Accesul în cadrul acestora se face doar pe baza contului Amazon, iar atunci când clienții ridică un produs de pe raft acesta este adăugat automat în lista lor de cumpărături. Evident, plățile se fac online.

Ei bine, acum Amazon ar avea o țintă mult mai mare. Dar de ce ar fi Target o țintă? Păi, în primul rând, Target nu este doar un retailer de alimente, așa cum este Whole Foods. Target vine mâncare, dar și electronice și haine. Culmea este că Amazon a lansat anul trecut o linie proprie de produse, de la baterii la carcasa se iPhone, încărcătoare, cabluri HDMI, până la prosoape și ghiozdane.

Duelul giganților: Amazon vs Walmart

Achiziía Target ar face ca Amazon să devină un rival redutabil în comerțul tradițional pentru gigantul american Wallmart. Acesta din urmă este cel mai mare grup din lume ca venituri, având vânzări anuale de 485 de miliarde de dolari, profituri nete de 13 miliarde și 2,3 milioane de angajați. Wallmart are  11.695 de magazine la nivel mondial, mult peste cele 500 deținute acum de Amazon sau cele 1.800 ale Target.

Wallmart a intrat recent tot mai mult pe segmentul online, cumpărând Jet.com, una dintre companiile cu cea mai mare creștere în comerțul online din SUA, pentru 3 miliarde de dolari. De asemenea, Walmart deține o cotă minoritară de acțiuni la JD.com, al doilea retailer online al Chinei, după Alibaba.

Target are venituri anuale de 69,4 miliarde de dolari, un profit net de 2,3 miliarde și 323.000 de angajați. Amazon are vânzări anuale de 135 de miliarde de dolari, un profit de 2,3 miliarde de dolari și 341.000 de salariați.

Carrefour, o altă țintă

În fine, anul trecut au existat speculații că Amazon ar putea prelua retailerul francez Carrefour, care este prezent și în România.

Amazon a mai preluat anul trecut și Souq.com, cel mai mare magazin online din Orientul Mijlociu și s-a lansat în Australia. Compania a închiriat spațiu și în România și angajează masiv în țara noastră.

Jeff Bezos, fondatorul și directorul Amazon, a devenit în 2017 cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 100 de miliarde de dolari.

Va cumpăra o bancă?

Pe de altă parte, analistul Ken Leon de la CFRA, se așteaptă ca Amazon să intre în lumea serviciilor financiare prin achiziția unei bănci de talie medie. Amazon oferă deja o serie de servicii financiare, precum credite pentru comercianții de pe platforma sa online. De asemenea, deține Amazon Pay pentru plăți.

Nu ar fi primul grup de tehnologie din lume care ar deține active în domeniul financiar: coloșii Samsung și Sony dețin deja importante unități din domeniul finanțelor, inclusiv bănci și asigurări.

Urmărește-ne pe Google News