Pe de altă parte, acțiunile Alphabet – holdingul care deține Google – au scăzut cu 0,39%, din cauza îngrijorărilor cu privire la păstrarea datelor utilizatorilor, după scandalul Facebook-Cambridge Analytica, aceasta din urmă colectând date despre 50 de milioane de americani.
Astfel, capitalizarea companiei-mamă a Google este acum de 762 de miliarde de dolari.
Urmare a creșterii acțiunilor și averea lui Jeff Bezos, fondatorul și directorul general al Amazon, a ajuns la o avere estimată în timp real de revista americană Forbes la 131 de miliarde de dolari.
Migrația online
Amazon a depășit Microsoft în luna ianuarie, ajungând a treia companie din lume.
Acțiunile Amazon au crescut cu 81% anul trecut, pe măsură ce veniturile sale au urcat puternic, ca urmare a creșterii cumpărăturilor online și a faptului că tot mai multe companii migrează tot mai mult către servicii găzduite pe serverele sale. Acest gen de servicii de infrastructură online se cheamă cloud computing.
Este vorba de Amazon Web Services, care găzduiește companii precum Netflix, Adobe, Airbnb, AOL, 9GAG, BMW, Canon sau Slack.
Lupta pentru inteligența artificială
De asemenea, investitorii pariază că Amazon își va menține și avansul în domeniul inteligenței artificiale, pe măsură ce asistentul artificial Alexa este integrat în tot mai multe gadgeturi, inclusiv pe calculatoarele cu Windows 10.
Pe de altă parte, Google a lansat recent un rival pentru Amazon în domeniul retailului, unind comercianții tradiționali cu segmentul online direct în motorul său de căutare sau în asistentul digital Google Assistant.
De altfel, Google este la cuțite cu Amazon din toamna anului trecut. Google a eliminat suportul pentru aplicația YouTube de pe gadgeturile Amazon și a acuzat compania că a scos de la vânzare produsele sale Nest sau boxele Google Home.
Pariul pe farmaceutice
Totuși, investitorii pariază că Amazon va intra în acest an pe piața farma. Compania produce deja medicamente și vrea să livreze către spitale. De asemenea, a lansat o companie de sănătate împreună cu banca JP Morgan și Berkshire Hathaway, conglomeratul de investiții al miliardarului Warren Buffett.
În acest moment, Apple este cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare bursieră de 889 miliarde de dolari.
Dar, în ritmul în care cresc acum veniturile și acțiunile companiilor, Amazon ar putea ajunge la 1.000 de miliarde de dolari în luna august, în vreme ce Apple ar urma să atingă același prag o lună mai târziu.
Totuși, evoluția recentă a acțiunilor nu este cel mai bun indicator că acestea vor crește la fel, nefiind nimic cert.