Potrivit noii măsuri, castraveții, lămâile și portocalele sunt printre cele 30 de produse interzise de la a fi ambalate în plastic. Ambalajele mai mari, precum și fructele tăiate sau procesate vor fi scutite de noua lege.

Președintele Emmanuel Macron a numit interdicția „o adevărată revoluție” și a spus că aceasta arată angajamentul țării pentru a elimina treptat materialele plastice de unică folosință până în 2040.

Se estimează că mai mult de o treime dintre fructele și legumele produse în Franța sunt comercializate în ambalaje de plastic, iar oficialii guvernamentali cred că legea ar putea să împiedice ca un miliard de produse din plastic de unică folosință să fie utilizate în fiecare an.

Într-un comunicat care anunța noua lege, Ministerul Mediului a spus că Franța folosește „o cantitate scandaloasă” de produse din plastic de unică folosință, iar noua lege „are ca obiectiv reducerea folosirii plasticului care se aruncă și sporește folosirea altor materiale sau a ambalajelor reutilizabile și reciclabile”.

Interdicţia face parte dintr-un program desfășurat pe mai mulți ani introdus de guvernul lui Macron, care are ca scop eliminarea lentă a materialelor plastice din mai multe industrii.

Cu toate acestea, oamenii din industrie și-au exprimat îngrijorările în privința vitezei cu care noua interdicție este introdusă.

Philippe Binard, de la Asociaţia Europeană a Produselor Proaspete, a declarat că „înlăturarea ambalajelor din plastic de pe majoritatea fructelor şi legumelor într-un termen atât de scurt nu permite testarea şi introducerea în timp util a alternativelor, fapt ce nu va garanta eliminarea stocurilor de ambalaje existente în timp util”.

Mai sunt câteva state europene care au anunțat măsuri similare în ultimele luni, întrucât vor să își respecte angajamentele asumate la ultima conferință COP26 din Glasgow.

Din 2021, Franţa a interzis paiele, paharele şi tacâmurile din plastic, precum şi caserolele din polistiren folosite pentru mâncarea la pachet.

Autoritățile și-au mai propus ca, în 2022, spațiile publice să ofere fântâni cu apă pentru a reduce utilizarea sticlelor de plastic, ziarele vor trebui expediate fără ambalaj de plastic, iar restaurantele de tip fast-food nu vor mai putea oferi jucării din plastic gratuite.

Foto: Profimedia

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News