Portul antic roman Barbir, de lângă Sukošan, a fost descoperit în 1973. Însă cercetările s-au intensificat în ultimii șase ani, iar Centrul Internațional de Arheologie Subacvatică a cooperat cu Institutul Arheologic German, precum și cu alți parteneri, inclusiv Universitatea Oxford, Universitatea și Muzeul de Arheologie din Zadar.
Anul trecut, arheologii subacvatici au identificat un posibil loc al unei epave, după ce au descoperit bucăți de lemn și monede care au fost bătute în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare (306-337 d. Hr.).
„Din fericire, o bună parte a sitului subacvatic este excelent conservată”, a explicat Mladen Pesici, șeful acestui amplu proiect de cercetare.
Arheologii au dezgropat coca de 9 metri a navei din lemn de trei metri lățime. În afară de părțile exterioare avariate de moluște, „ambarcațiunea este într-o stare incredibil de bună datorită faptului că lemnul a fost păstrat în nisip”, a mai spus arheologul Pesici.
Datarea preliminară a sugerat că nava are o vechime de aproximativ 2.000 de ani, din timpul secolului I sau al II-lea d.Hr.
Mostre din carenă au fost trimise în Franța pentru analize ulterioare, în speranța că se poate determina o dată definitivă și pentru a afla dacă materialul de construcție a fost local sau a provenit din alte regiuni.
Foto: captură zadarski.hr