Când lumea crede că Dragnea reprezintă România, încep belele
După ce, la ONU, delegația României a primit mandat de la președintele Klaus Johannis să se abțină la vot, recomandând prudență într-o chestiune foarte delicată pentru securitatea întregii lumi, președintele PSD a emis o opinie personală, contrară poziției oficiale a României. Efectele acestor declarații contra curentului și contra interesului național nu au întârziat să apară. Autoritățile palestiniene l-au chemat la discuții pe reprezentantul României, după ce, apreciază oficialii arabi, „Romania a luat serios în considerare mutarea ambasadei din Israel, din Tel Aviv, la Ierusalim„. Induși în eroare de poziția politică vremelnică a lui Liviu Dragnea în statul român, palestinienii au crezut că poziția lui Dragnea, înseamnă poziția României. Acum se vede, o dată mai mult, cât de periculos se dovedește președintele PSD, în înalte funcții de stat. El s-a declarat de acord cu mutarea ambasadei române, pe considerentul meschin al ”navetei” pe care personalul ambasadei este nevoit să îl facă zilnic, principalele instituții administrative ale Israelului având sediul la Ierusalim, nu la Tel Aviv. De fapt, teribila ”naveta” acoperă o distanță de 54 de kilometri, absolut rezonabilă. Probabil că Liviu Dragnea a rămas la stadiul plecăciunilor umile, față de noul președinte american, fără să realizeze ce a declanșat. Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat și el de acord cu legitimarea capitalei israeliene Ierusalim, prin mutarea în oraș a ambasadei române.
Ceea ce trebuia să fie o poziție de principiu ne-negociabilă, stabilită de președintele României, potrivit atribuțiilor sale constituționale, se dovedește a fi un nou cal de bătălie politică, de joasă speță. Efectele sunt riscante și trec, încet, încet, granițele României. Supărarea arabilor din Palestina ar putea genera efecte în relațiile cu România, datorită – culmea! – agendelor defazate strategic ale domnilor Tăriceanu și Dragnea, în materie de politică externă. Acționând ca al doilea și al treilea om în statul român, cei doi politicieni exportă aberant lupta internă cu președintele României, până în Orientul Mijlociu.
Dansul pe sârmă al României: între americani, palestinieni și israelieni
Dificultatea de a menține pe linia de plutire relațiile palestiniene-israeliene, prin acorduri internaționale care rezistă de zeci de ani, care nu au reușit să ofere o soluție tranșantă, este pusă la grea încercare de temperamentalul președinte american. România are zeci de mii de cetățeni rezidenți atât în teritoriile ocupate, cât și în Israel. Nimic și nimeni nu poate înclina balanța în ceea ce privește dialogul spre echilibru, non-violent. Tot astfel, România și Statele Unite au încheiat, în 2015, un ”Parteneriat Strategic pentru Secolul 21”, care face ca relația militară și de bună guvernare să fie esențială pentru viitorul nostru, ca națiune. Și din acest punct de vedere este necesară luarea unei distante prudente, în chestiunea ”Ierusalim – Capitala Israelului”.
Trump și Netanyahu – corectați de propriile țări, la ONU
Rezoluția Organizației Națiunilor Unite (ONU) care condamnă decizia luată de Donald Trump a fost votată, în mod paradoxal, și de reprezentanții Statelor Unite și de cei ai Israelului, la ONU. La americani, Trump dovedește că establishmentul de la Washington e împotriva sa cu totul, în vreme ce premierul Bibi Netanyahu, deși exultă pentru recunoașterea Ierusalimului, este mai încolțit ca niciodată de ”Knesset” – parlamentul israelian. Aceste poziționări – la americani, dar și la evrei – dovedesc o polarizare politică internă extremă, care macină societăți puternice și lasă urme în deciziile de politică externă.
Cine mai reprezintă România, în politica externă?
România este arătată cu degetul, după votarea unor modificări periculoase la legile Justiției și la coduri, operate de alianța PSD-ALDE-UDMR. Să fie nevoie, la Cotroceni, de o strategie de contracarare a declarațiilor nelegitime ale liderilor coaliției la putere, în chestiuni de politică externă care angajează Româna? Deja daunele provocate de tandemul politic Dragnea-Tăriceanu par a configura un an 2018 sumbru.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Minciunile lui Decembrie 1989 trebuie spulberate. Cu orice preț
- Editorial de Claudiu Săftoiu. ”Cătușiada” DNA – sub asediul puterii politice, cu pretextul unei directive UE
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Regele pe catafalc, legile Justiției la votul final
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Plumbul din stiloul lui Trump, deasupra Ierusalimului
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Drum lin la Ceruri, bunul nostru Rege!
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Asediu total al PSD-ALDE împotriva economiei de piață și a statului de drept
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Bani, averi colosale și influență – paradisurile fiscale care batjocoresc planeta
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Atentat terorist în America: de la Loteria Vizelor, la ”Loteria Viselor”?
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Pierdut senator PSD, între rezistența anticomunistă din munți și ”banditismul” românesc interbelic
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Scoate CSM castanele fierbinți în locul lui Tudorel Toader? Capul lui Kovesi atârnă și de ”avizul consultativ” suprem
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!