Reacția Ambasadei a venit după ce președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 5 ianuarie, o convorbire telefonică cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, la inițiativa celui din urmă, potrivit unui comunicat de presă al Președinției României.

În ceea ce privește evoluțiile recente pe tema statutului Ierusalimului, Președintele Klaus Iohannis a reiterat elementele principale ale poziției României, exprimate cu prilejul votului și al „explicației de vot” prezentate ulterior derulării acestuia asupra Rezoluției Adunării Generale ONU din 21 decembrie 2017.

Rezoluția recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu.

Ambasada Palestinei a transmis, sâmbătă, că poziţia preşedintelui Klaus Iohannis „rămâne în acord” cu rezoluţiile deciziilor Consiliului de Securitate al ONU, rezoluţiile Adunării Generale a ONU, Convenţiei a Patra de la Geneva şi, de asemenea, „se aliniază deciziei unanime, îmbrăţişată cu fermitate de toate statele membre ale Uniunii Europene, din care România este parte”.

„Procesul de pace din Orientul Mijlociu se află acum într-un impas şi, aşa cum se arată şi în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti, acesta nu poate fi deblocat fără implementarea soluţiei celor două state, astfel încât Statul Palestina cu capitala în Ierusalimul de Est să-şi exercite dreptul la auto-determinare şi să coexiste în pace cu vecinii săi, conform legii internaţionale şi tuturor rezoluţiilor emise de organizaţiile internaţionale citate mai sus”, se susţine în comunicat.

Ambasada mai arată că „decizia unilaterală, singulară în context global, a Statelor Unite de a-şi muta ambasada la Ierusalim nu poate decât să zădărnicească instaurarea păcii şi a unui climat de normalitate în Cetatea Sfântă, simbol spiritual suprem pentru mai mult de jumătate din populaţia lumii”.

„În acest context, ne exprimăm convingerea că România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaţionale şi, de asemenea, un partener aparte în eforturile pe care Statul Palestina şi misiunea lui diplomatică la Bucureşti le întreprind pentru continuarea procesului de pace din Orientul Mijlociu”, se subliniază în comunicatul Ambasadei Palestinei.

Citește și: Nu mai există ”gerul Bobotezei”. Specialiștii avertizează: ”Joaca de-a Dumnezeu e periculoasă!”

 
 

Urmărește-ne pe Google News