România, canal de legătură cu regimul din Siria

Returnarea decorației franceze prin intermediul Ambasadei României la Damasc este încă un semn că misiunea diplomaților români a fost şi una de a menține o legătură, chiar şi limitată, cu regimul lui Bashar al-Assad, personaj catalogat ca fiind „un criminal” de către marile puteri occidentale. Încă de la începutul conflictului sirian, România, prin vocea lui Traian Băsescu, a manifestat prudenţă cu privire la regimul de la Damasc şi nu a decis expulzarea ambasadorului de la Bucureşti, aşa cum au făcut alte state europene.

„De ce prudenţă? Pentru că, spre exemplu, şi azi au fost circa 20 de solicitări de operaţiuni consulare la ambasada noastră de la Damasc. Duminică au fost 18 solicitări de asistenţă consulară. În acest moment este în pregătire repatrierea a 19 cetăţeni români. Avem o problemă legată de prezenţa cetățenilor români pe teritoriul sirian”, declara Traian Băsescu în 2013, atunci când deținea funcția de președinte al României.

Această atitudine a fost menținută şi de următorul președinte al României, Klaus Iohannis, dar şi de toate guvernele care s-au succedat.

”Ambasada de la Damasc a rămas deschisă, şi a rămas deschisă cel puţin pentru două argumente: în primul rând, pentru a acorda sprijin comunităţii de români din Siria, pentru că sunt în continuare cel puţin 10.000 de cetățeni români în Siria în familii mixte, mai ales femei şi copii, care au nevoie de asistenţă consulară dacă este nevoie. În al doilea rând, pentru a observa, pentru a culege informații despre situația din teren şi a păstra un canal de  legătură cu autoritățile siriene. Şi evident că acest canal de legătură poate să fie utilizat şi atunci când procesul de tranziție sau procesul de negociere politică pentru conflictul sirian se va declanșa. Noi sperăm ca acest proces să se declanșeze cât mai curând”, spunea Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României în perioada  – , într-un interviu pentru Hotnews.

Nicolae Ceauşescu şi Hafez al-Assad, președinte al Siriei în perioada 12 martie 1971 – 10 iunie 2000

România a avut dintotdeauna legături strânse cu Siria. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, „au fost stabilite relații diplomatice cu Siria la nivel de legație la 9 august 1955, pe care le-a ridicat la nivel de ambasadă în anul 1957′. Mii de studenți sirieni au absolvit universitățile din București, Iași, Cluj sau Timișoara, chiar și după 1989. În același timp, relațiile dintre serviciile secrete ale celor două ţări au fost strânse în perioada comunistă. O parte dintre ofițerii sirieni au fost pregătiți de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu, unul dintre prietenii apropiați ai lui Hafez al-Assad, președinte al Siriei în perioada  – , tatăl lui Bashar al-Assad.

Ambasada României, insula izolată a UE în Siria

“Motivul pentru care România nu şi-a închis ambasada la Damasc subzistă şi la ora actuală. Avem o importantă comunitate românească ce încă se mai află pe teritoriul sirian şi căreia trebuie să-i oferim o protecție consulară adecvată. De altfel, Ambasada României la Damasc este singura ambasadă a unui stat UE pe deplin funcțională în Siria. Ca o recunoaștere a capacității României de a reacționa rapid în astfel de situații, şi nu numai în Siria, ci în întreg arealul respectiv, o serie de state cu capacitați importante au încredințat protecția propriilor cetățeni statului român. Aici aș putea reaminti Australia, Canada, Franţa, Portugalia, Republica Moldova, existând discuții şi cu alte state importante pentru a le prelua protecția consulară pe teritoriul sirian”, a spus Bogdan Stănescu, șeful Departamentului consular al MAE, invitat recent la interviurile Libertatea Live.

EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Reprezentanța diplomatică a României din Siria este condusă din 2007 de ambasadorul Dănuţ-Florin Sandovici.

”Este o zonă dificilă. Nu ai foarte mult timp să ieși din ambasadă, pentru că zona este de așa natură că trebuie să-ţi asiguri protecția. Colegii care sunt acolo sunt niște colegi de ispravă, care şi-au asumat un risc. Deja o evacuare din Siria nu mai este un caz, ci un lucru normal. Sunt evacuări lunare din Siria, prin Liban sau prin Turcia, prin Iordania“, spunea Bogdan Stănescu.


Citește și:

EXCLUSIV/ Uniunea Europeană, despre mutarea Ambasadei României la Ierusalim: ,,Declaraţia preşedintelui Iohannis arată că poziţia României este neschimbată”

Urmărește-ne pe Google News