Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei în SUA, reprezentanții Moscovei cataloghează drept „provocatoare” declarațiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina.
„Am luat act de declarațiile provocatoare făcute de secretarul de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, la un briefing din 12 aprilie, că țara noastră ar putea folosi arme chimice în lumina presupuselor eșecuri ale operațiunii militare speciale din Ucraina. Ned Price s-a remarcat încă o dată prin declarațiile sale lui fără temei, nesusținute de nicio dovadă”, se menționează în mesajul reprezentanței diplomatice.
Potrivit ambasadei ruse în SUA, Forțele Armate ale Moscovei „își îndeplinesc cu succes toate sarcinile pe teritoriul ucrainean” și „nu au și nu pot avea niciun agent chimic la dispoziție”, deoarece Rusia „a eliminat toate stocurile de arme chimice încă din 2017”.
„Facem apel la Washington să înceteze răspândirea dezinformarii. În schimb, colegii ar fi trebuit să intensifice procesul de demilitarizare chimică a țării lor. SUA rămân singurul stat parte din Convenția privind armele chimice care nu și-a îndeplinit angajamentele internaționale asumate. Arsenalul american de arme de acest tip reprezintă o amenințare reală pentru umanitate”, acuză Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat marți că Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia ar putea încerca să recurgă la folosirea armelor chimice în Ucraina.
Prima acuzația de folosire de către trupele ruse a armelor chimice în Mariupol a fost făcută luni de către batalionul Azov. Grupare de luptători ucraineni, care a apărut ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și care este acuzată că are viziuni de extremă dreapta, a anunțat că că a fost folosită o substanță otrăvitoare necunoscută împotriva forțelor ucrainene și civililor din orașul-port asediat Mariupol.
Substanța a fost împrăștiată de o dronă, iar victimele acesteia au insuficiență respiratorie și ataxie vestibulară și cerebeloasă (afecțiune care provoacă o funcționare defectuoasă a sistemului vascular), a anunțat regimentul Azov, pe aplicația de mesagerie Telegram.
Statele Unite nu au putut confirma utilizarea de arme chimice în Ucraina, a declarat marți secretarul de stat Antony Blinken, care a precizat totuși că autoritățile americane „au informații credibile că forțele ruse ar putea folosi o varietate de agenți de controlare a revoltelor”.
Blinken a spus că aceștia includ „gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici care ar provoca simptome mai puternice pentru a slăbi și incapacita luptătorii ucraineni și civilii, ca parte a campaniei agresive de cucerire a Mariupolului”.
Anterior în cursul zilei de marți, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că SUA au furnizat echipamente Ucrainei „pentru a o proteja de potențiala folosire a armelor chimice”. Price a mai spus că SUA sunt gata să ajute Ucraina în investigarea posibilei utilizări de agenți chimici.
„Am purtat discuții directe cu partenerii noștri ucraineni în timp ce aceștia cercetează fapte și strâng dovezi. Suntem pregătiți să ajutăm, în cazul în care putem fi utili, în ceea ce privește această investigație, fie că este vorba de orice fel de înzestrare tehnică sau de orice altceva”, a precizat Price.
În urma informațiilor apărute luni cu privire la un posibil atac cu substanțe chimice în Mariupol, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că această posibilitate trebuie luată în serios, deși un oficial din Mariupol a declarat că un astfel de atac nu a fost confirmat.
Alte state, cum ar fi Marea Britanie, au anunțat că lucrează pentru a verifica informațiile. CNN precizează că nu poate verifica în mod independent dacă a avut loc un atac chimic în Mariupol.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia