„Acesta a declarat în mod deschis că civilii vor cădea victime ale armelor de tip cluster ale SUA. Potrivit viziunii perverse a reprezentantului Casei Albe, acest lucru face mai puțin rău decât acțiunile Rusiei”, a adăugat ambasada rusă în SUA.
„Dacă există vreo logică în spatele deciziei administrației de a transfera munițiile cu dispersie, aceasta se reduce la «nu va fi mai rău». Statele Unite sunt gata să distrugă viața departe de propriile granițe cu mâinile ucrainenilor”, se mai precizează în mesajul misiunii diplomatice ruse, adăugând că totul se întâmplă „doar de dragul unui vis irealizabil de înfrângere strategică a Federației Ruse, care își apără poporul și pământul”.
Casa Albă își apără decizia de a trimite Ucrainei muniții cu dispersie
John Kirby a apărat duminică, într-un interviu pentru ABC News, decizia administrației Biden de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina.
Oficialul american a insistat asupra faptului că Ucraina va încerca să limiteze impactul acestor bombe în afara câmpului de luptă și a spus că împiedicarea Rusiei de a câștiga războiul va fi cel mai mare lucru pe care SUA îl pot face pentru a proteja civilii.
„Cred că putem fi cu toții de acord că mai mulți civili au fost și vor continua să fie uciși de forțele rusești – fie că este vorba de muniții cu dispersie, drone, atacuri cu rachete sau doar atacuri frontale – decât vor fi probabil răniți de utilizarea acestor muniții cu dispersie trase asupra pozițiilor rusești din interiorul teritoriului ucrainean”, a spus John Kirby.
El a explicat că munițiile cu dispersie sunt furnizate acum pentru a suplini faptul că forțele ucrainene consumă cu rapiditate celelalte muniții, într-un ritm de „multe mii de cartușe pe zi”.
„Încercăm să ne accelerăm producția celorlalte tipuri de proiectile de artilerie pe care le folosesc cel mai mult. Dar această rată de producție nu este încă acolo unde ne-am fi dorit să fie”, a precizat Kirby.
Bombele cu dispersie sunt o măsură temporară, „pentru a ajuta la acoperirea golului pe măsură ce creștem producția de obuze normale… de artilerie”, a adăugat oficialul american.
SUA au confirmat vineri, 7 iulie, că vor trimite muniții cu dispersie în Ucraina ca parte a unui nou pachet de ajutor militar, după luni de dezbateri în cadrul administrației Biden cu privire la oportunitatea de a furniza Kievului aceste arme controversate.
Munițiile cu dispersie aruncă numeroase bombe mai mici pe o zonă întinsă, ceea ce crește riscul ca muniția neexplodată să se transforme, practic, în mine terestre, rămânând în pământ mult timp după ce au fost lansate și putând fi descoperite de civili.
Ele sunt interzise în multe ţări semnatare ale Convenţiei de la Oslo din 2008, convenție pe care nici Statele Unite, nici Ucraina și nici Rusia nu au semnat-o.
Foto: Hepta