Sub titlul ”Epoca de aur a lui Ceaușescu s-a încheiat – ce urmează acum?”, o telegramă a ambasadei SUA la București relata către Departamentul de Stat de la Washington starea de fapt din România.

Depeșa spune că liderii Partidului Comunist și-au abandonat posturile și au părăsit Bucureștiul.

Președintele și doamna Ceaușescu au fugit și se pare că au fost arestați la 60 de mile nord de București (informația nu a fost însă confirmată). Atmosfera din București era pașnică și triumfătoare în timpul zilei

Telegrama ambasadei SUA la București:

”Ultimul bastion era cercul format în jurul sediului conducerii partidului (clădirea Comitetului Central, n.r.), unde trupele se aflau în fața unei mulțimi care simțea gustul victoriei”, relatează ambasada, care mai spune că după ce mai mulți lideri ai partidului au fost evacuați, trupele de securitate au plecat.

”În mai puțin de zece minute s-a terminat totul: mii de oameni au intrat în piață îndreptându-se spre clădirea Comitetului Central. Clădirea era încă păzită și probabil că Ceaușescu se afla încă înăuntru”, spune ambasada, care relatează și momentul elicopterului, care a avut loc 30 de minute mai târziu.

Fragment din telegrama ambasadei SUA la București, trimisă pe 22 decembrie 1989

Surpriza privind căderea regimului a fost aproape universală

Interesant este că prăbușirea regimului a fost într-o mare măsură o surpriză pentru diplomați.

Într-o telegramă trimisă de abasada Canadei la Washington către Ministerul de Externe de la Ottawa tot pe 22 decembrie se relatează șocul Departamentului de Stat la vestea de la București.

”Dacă seara trecută americanii se pregăteau să anunțe evacuarea voluntară a rudelor (diplomaților de la București), din teama de alte violențe, în dimineața aceasta, Casa Albă a salutat ridicarea unei poveri teribile de pe umerii României, prin căderea regimului”, spune mesajul.

Surpriza privind căderea regimului a fost aproape universală aici. Cel puțin până miercuri (20 decembrie, n.r.), convingerea era că liderul român ar putea să mențină puterea, ținând cont de controlul asupra aparatului de securitate și de lipsa unei tradiții românești de revoltă împotriva autorității.

Telegrama ambasadei Canadei la Washington:

”Faptul că nici acest regim represiv nu a putut ține România izolată de valul de schimbare a demonstrat încă o dată puterea forțelor care au fost eliberate în estul Europei”, mai spune ambasada canadiană.

Fragment din telegrama ambasadei Canadei la Washington, trimisă pe 22 decembrie 1989

Iliescu, un ”Gorbaciov” al României

La București, tot pe 22 decembrie, în vreme ce acordă atenție mai multor figuri care par să se impună după căderea regimului, printre care Corneliu Mănescu, Silviu Brucan, Dan Petrescu, Mircea Dinescu, Doina Cornea sau Ana Blandiana, ambasada SUA insista deja pe Ion Iliescu.

”La ora la care scriem acest raport, Ion Iliescu se adresează națiunii. Pare a fi liderul unui ”Consiliu provizoriu” numit Frontul de Apărare/Eliberare/Salvare Națională”. (…) Iliescu a fost catalogat de multă vreme un Gorbaciov al României. Ținând cont de anti-comunismul virulent al revoluției, nu va fi însă capabil să impună nici măcar iluzia unui guvern comunist”, spune ambasada.

Oricum, la momentul respectiv, forma pe care urma să o ia noua conducere a României era un mister pentru cei mai mulți.

”Ținând cont de natura represivă a regimului lui Ceaușescu și de lipsa unei tradiții democratice în România, nimeni nu vrea să prezică cum va arăta noul guvern”, spune și telegrama ambasadei Canadei la Washington.

Libertatea a prezentat în ultimele zile fragmente din telegramele diplomatice americane și canadiene, care au dezvăluit printre altele cum a apărat Teodor Meleșcanu până în ultimul moment regimul de la București, negând, inclusiv pe 20 decembrie, represiunea de la Timișoara.

Documentele, obținute pe baza legislației privind liberul acces la informații, au fost publicate de jurnalistul și profesorul canadian Stanley Tromp, pe blogul lui.

 
 

Urmărește-ne pe Google News