„Decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a-şi retrage candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO este un exemplu al angajamentului său de a asigura unitatea şi consensul în cadrul Alianţei. Suntem recunoscători pentru contribuţiile României la Alianţă şi pentru eforturile preşedintelui Iohannis de a aduce în dezbatere problemele critice de pe Flancul de Est al Alianţei, inclusiv regiunea Mării Negre”, se arată într-un răspuns al Ambasadei SUA, citat de Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a informat, joi, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) că i-a anunţat pe aliaţii din cadrul NATO, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcţia de secretar general al organizaţiei.
De asemenea, România a decis să-l susţină pe Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO-
„Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunţe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, aceştia declarându-se în favoarea susţinerii de către România a candidaturii premierului olandez”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Klaus Iohannis a lăsat drum liber premierului olandez Mark Rutte să-i succeadă lui Jens Stoltenberg la funcția de secretar general al NATO, după ce şi-a anunţat joi, 20 iunie, retragerea candidaturii. Acesta este finalul unui fals suspans, în condițiile în care Mark Rutte se bucura deja de sprijinul țărilor puternice, precum SUA, comentează AFP.