„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent”, a transmis Ambasada Ucrainei în România.
În postări pe Facebook și Twitter, diplomația ucraineană transmite că „asemenea declarații nu sunt acceptabile în nicio circumstanță” și că ele „reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”.
Fost ministru de externe, retorică precum cea a Kremlinului
Prezent, vineri, la târgul de carte Alba Transilvania, la conferința prilejuită de lansarea cărții sale „Soarta democrației”, Andrei Marga a vorbit despre frontierele Ucrainei, despre implicarea României în război și despre soluția pentru încheierea războiului.
„Suntem aici cu o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea: Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbas și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări”, a afirmat fostul ministru de externe și al educației Andrei Marga.
De asemenea, el a evocat și teoria conform cărora alte state trebuie să se implice în negocierile pentru finalizarea conflictului din Ucraina, teorie răspândită și de premierul maghiar Viktor Orban sau de ambasadorul rus Valery Kuzmin.
„Să fim foarte limpezi – cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America, și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina, și cu China situația și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa”, a declarat fostului ministru. „Ar trebui ca supraputerile Statele Unite, China, Rusia și Uniunea Europeană să aibă înțelegere pentru o nouă structură de securitate în Europa și în lume”.
Andrei Marga, în vârstă de 76 de ani, a fost ministru de externe în guvernul Ponta 1, ministru al educației în cabinetele Ciorbea, Vasile și Isărescu, dar și rector al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, între anii 1993-2004 și 2008-2012. El a condus și Institutul Cultural Român.