„Dosarul Schengen este foarte complex. Am afirmat de mai multe ori că România a îndeplinit toate criteriile, a trecut toate probele tehnice pentru a considera că este pregătită să adere la spațiul Schengen”, a declarat diplomatul francez.

Ea a subliniat că decizia se va lua printr-un consens al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, dar Franța sprijină aderarea României.

„În aceste șase luni vom depune toate eforturile pentru a contribui la extinderea spațiului Schengen primind alături de noi și România”, a mai afirmat Laurence Auer.

România și Bulgaria și-au depus candidatura pentru aderarea la zona Schengen, dar au fost respinse de mai multe ori, deși, afirmă ambasadorul francez „elementele tehnice au fost validate”. În schimb, Croația care a aderat mai târziu la UE, a primit undă verde pentru aderare.

„Așadar trei țări sunt în așteptare pentru a fi primite în Spațiul Schengen. Președinția franceză nu are un plan anume pentru extinderea Spațiului Schengen, nu există un calendar precis al Consiliului UE pentru că în dosarul Schengen avem pe de-o parte o consolidare a Codului vamal. Cele două exerciții din punctul de vedere al Președinției, extinderea și consolidarea, trebuie să aibă loc simultan pentru a avea per ansamblu un spațiu Schengen care să funcționeze armonios”, a precizat ambasadoarea.

Încă din anul 2012, Comisia Europeană a constatat oficial că România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen, dar pentru a fi primită în zona de liberă circulație este nevoie ca statele membre, în cadrul Consiliului UE, să aprobe în unanimitate primirea țării noastre. De-a lungul timpului, Franța s-a numărat, alături de Olanda, Germania, Finlanda, printre țările care s-au opus aderării României și Bulgariei la zona Schengen.

 
 

Urmărește-ne pe Google News