„În ultimele zile, mulți români și-au exprimat îngrijorarea cu privire la alegeri, inclusiv rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidențiale, rapoartele despre încălcări legate de utilizarea rețelelor sociale în campania electorală și lipsa de transparență în finanțare, precum și decizia de renumărare a voturilor”, a afirmat ambasadoarea SUA, sâmbătă seară, 30 noiembrie.
Ea a adăugat că Statele Unite au o singură dorință, anume ca reputația României să nu aibă de suferit.
„Speranța noastră este ca, indiferent de deciziile luate de autoritățile române sau de candidați în zilele următoare, reputația României ca partener democratic de încredere în Europa și în comunitatea euro-atlantică să rămână intactă”, se arată în mesaj.
Kathleen Kavalec a subliniat că alegerile libere și corecte sunt esențiale și a avertizat că nu trebuie luate decizii care să restrângă dreptul de vot al românilor sau să afecteze credibilitatea procesului electoral.
„Scopul fundamental al unor alegeri libere și corecte este de a asigura că cei care guvernează au un mandat clar din partea cetățenilor pe care îi reprezintă. Nicio decizie luată în această perioadă crucială nu ar trebui să limiteze dreptul românilor de a vota liber sau să pună în pericol credibilitatea procesului electoral”, a mai spus Kavalec, cu o zi înaintea alegerilor parlamentare din România.
Precedentul mesaj al ambasadoarei SUA a fost pe 27 noiembrie, la patru zile după primul tur al prezidențialelor. Ea a afirmat atunci că „Statele Unite nu spun nimănui pe cine să aleagă” și că „oamenii care votează pentru schimbare nu sunt un lucru neobişnuit”.
Acest al doilea mesaj a venit cu o zi înaintea alegerilor parlamentare din România și cu două zile înainte ca CCR să anunțe decizia privind anularea primului tur al prezidențialelor.
Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.
Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate. Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate.
Turul doi al alegerilor prezidențiale este programat duminică, 8 decembrie. În acest moment, în lupta pentru Palatul Cotroceni se află Călin Georgescu și Elena Lasconi.
CCR a cerut renumărarea voturilor din primul tur
La patru zile după alegeri, Curtea Constituțională a luat pe 28 noiembrie, o decizie fără precedent: a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. După câteva ore, BEC a transmis că termenul de renumărare a fost fixat pentru ziua de duminică, 1 decembrie, adică în ziua alegerilor parlamentare.
Vineri, 29 decembrie, CCR a stabilit că decizia privind anularea primului tur al prezidențialelor se va da pe 2 decembrie.
Realist2023 • 01.12.2024, 09:12
E PREA TARZIU Dna Kavalek, rusii s-au amestecat via Toktok fara ca autoritatile sa miste un deget, CCR s-a amestecat politic - mai ramane sa punem bomboana pe coliva - un presedinte elucubrat, legionar si filo-rus !
Lucaluca • 01.12.2024, 05:18
Alegerile trebuie să fie democratice. În nici un caz nu este normal ce se întâmplă.