Este vorba despre date neoficiale, ambasadorul adăugând că în ciuda declarațiilor publice moderate, talibanii dau dovadă de o mare cruzime față de civili.
Situația este mult mai gravă decât vă puteți imagina. Situația este teribilă, nu numai la televizor. Prietenii mei mă sună. Îmi vorbesc despre crime, despre cum îi scot pe oameni din casele lor seara și îi conduc într-o direcție necunoscută. Aceștia nu se vor mai întoarce niciodată.
Ambasadorul Afganistanului în Bulgaria, Mohammad Saifi
Referindu-se la imaginile cu afganii care au gonit cu disperare spre aeroportul din Kabul imediat după ce țara a căzut în mâinile talibanilor, iar unii dintre ei s-au agățat de avioane și și-au pierdut viața, căzând de la înălțime, Mohammad Saif spune că acei oameni nu sunt „analfabeți sau proști”.
„Nu, majoritatea sunt tineri care au absolvit universitatea, au studii și sunt oameni serioși, dar preferă să cadă de la o înălțime de 500 de metri decât să trăiască sub conducerea talibanilor”, precizează ambasadorul.
Potrivit
acestuia, civilii
afgani încearcă să ajungă în state din Europa, America sau chiar
Australia și Noua Zeelandă.
Diplomatul
nu crede însă că Bulgaria ar putea deveni o destinație pentru
refugiați, ci mai degrabă o țară de tranzit.
„Dacă acești oameni vin în Bulgaria, nu își pot găsi un loc de muncă și nu își pot întreține părinții în Afganistan. Prin urmare, când vor vedea că aici nu este de lucru, vor pleca”, spune Mohammad Saifi, adăugând că a propus ONU ca refugiații să primească „un capital inițial” ca să poată începe o afacere sau să-și găsească un loc de muncă.
„În caz contrar, aici, bulgarilor le este greu să își găsească un loc de muncă, să nu mai vorbim de migranți”, mai precizează ambasadorul.
Talibanii cuceresc noi teritorii în Afganistan
Talibanii au preluat controlul în Afganistan pe 15 august, la capătul a zece zile în care au cucerit fără dificultate cele mai importante orașe ale țării. Luni, 23 august, au ajuns lângă valea Panjshir, după ce au recucerit districtele Bano, Deh Saleh şi Pul-e-Hesar din provincia nordică Baghlan, considerate un fief al rezistenței.
În prima lor conferință de presă de după cucerirea capitalei afgane Kabul, talibanii au promis că vor respecta drepturile și libertățile civile, în cadrul legii sharia și că nu vor căuta răzbunare. Declarațiile lor sunt privite însă cu scepticism de puterile internaționale, dar și de civili care își amintesc de regimul taliban din 1996-2001, atunci când insurgenții au guvernat cu cruzime.
„A fost un adevărat haos. Câți tineri au fugit atunci. Televiziunea și radioul au fost interzise, femeile trebuiau să rămână acasă, fetele de peste 15 au fost obligate să se căsătorească și nu e ca și cum ar fi avut de ales cu cine să se căsătorească. Cu cine li se spune să se căsătorească, cu acela se căsătoresc. Educația a fost interzisă”, amintește ambasadorul Mohammad Saifi.
La nivelul Uniunii Europene se va discuta în cursul acestei săptămâni despre situația din Afganistan în condițiile în care se prefigurează o nouă criză a refugiaților.
Foto: EPA