”Îmi scuzaţi exprimarea, dar ne doare în cot de toate sancţiunile lor. Ne-au fost impuse deja astfel de sancţiuni şi, într-un sens, ele au avut efecte pozitive asupra economiei şi agriculturii noastre”, a precizat diplomatul, într-un interviu difuzat pe site-ul cotidianului suedez Aftonbladet.

Ambasadorul rus în Suedia a explicat motivul pentru care țara condusă de Vladimir Putin nu se teme de sancțiunile occidentale: „Am fost capabili să ne sporim exporturile. Nu avem brânză italiană sau elveţiană, dar am învăţat să fabricăm brânză rusă la fel de bună utilizând reţete italiene sau elveţiene. Noi sancţiuni nu ar aduce nimic pozitiv, dar de asemenea situaţia nu ar fi atât de gravă cum spune Occidentul”.

Cu cât Occidentul face mai multe presiuni asupra Rusiei, cu atât mai puternic va fi răspunsul rus.

Ambasadorul rus în Suedia, Viktor Tatarinţev:

Afirmațiile sale vin în contextul în care mai mulți liderii occidentali, între care preşedintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron, au avertizat cu sancţiuni „rapide şi drastice” dacă Rusia invadează Ucraina.

Peste 15 țări au cerut conaționalilor să plece din Ucraina

Rusia a concentrat deja aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, iar ambasadele mai multor ţări şi-au îndemnat deja cetăţenii sau personalul ambasadelor să părăsească țara, pe fondul avertismentelor occidentale că invazia Rusiei ar putea fi iminentă.

Astfel, peste 15 țări au solicitat retragerea din Ucraina până la acest moment, este vorba despre SUA, Marea Britanie, Japonia, Norvegia, Estonia, Olanda, Muntenegru, Letonia, Coreea de Sud, Danemarca, Italia, Australia, Israel, Canada, Germania și Belgia.

Totodată, și România a decis să își retragă personalul diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina, potrivit unui anunț făcut sâmbătă, 12 februarie, de Ministerul de Externe.

Publicația germană Der Spiegel a susținut pe 12 februarie, citând surse CIA, că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea fi declanșat pe 16 februarie. Moscova a negat planurile de invadare, spunând că îşi apără „propriile interese de securitate împotriva agresiunii aliaţilor NATO”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News