Întrebat care este stadiul negocierilor cu partea austriacă, Emil Hurezeanu a răspuns că „au mai avut loc mai multe întâlniri bilaterale, dar nu auzim nimic concret dinspre zona politico-diplomatică”.
„Ne-am bucura foarte mult dacă ministrul de externe Alexander Schallenberg şi ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, ar manifesta mai mult angajament în discuţiile cu noi. Ştim că mulţi politicieni de aici nu aprobă decizia. Vicecancelarul, primarul din Viena, ecologiştii şi cei din Neo. Toţi aşteaptă să audă vocea cancelarului federal. Dar aceasta se lasă aşteptată”, a afirmat ambasadorul român de la Viena, citat de Rador.
Acesta a subliniat că România nu este dispusă să aștepte ca Austria să amâne în continuare votul pentru Schengen.
Politicienii austrieci vorbesc la Bruxelles mereu despre solidaritate, unitate şi răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârşit. Nu vrem să mai aşteptăm încă doi-trei ani. Ceea ce ne trebuie este un plan concret.
Ambasadorul Emil Hurezeanu:
El a adăugat că dacă ministrul de Interne austriac Gerhard Karner va transmite României că trebuie să construiască un gard la frontieră, acest lucru nu va fi bine primit de partea română.
„În cazul în care ministrul Karner va veni la noi şi ne va spune, ca şi în Bulgaria, că trebuie să construiţi un gard la frontieră exact în acest loc, nu vom fi pătrunşi de entuziasm. Vrem să fim trataţi ca parteneri la nivel de egalitate. Vrem de asemenea să ni se spună că anul acesta mai există încă o posibilitate”, a punctat Hurezeanu.
Întrebat dacă se așteaptă la un anunţ privind includerea în Schengen în acest an, diplomatul a răspuns afirmativ.
„Da, la o declaraţie prin iunie, iar în al doilea semestru, la o decizie concretă. Anul viitor ar fi foarte complicat. Pretutindeni vor avea loc alegeri – la nivel UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situaţie dificilă din cauza războiului, a scumpirilor şi a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intensiv atât în România, cât şi în alte părţi ale Europei”, încheiat el.
Austria a blocat aderarea României la Schengen pe 8 decembrie 2022, votând împotrivă în Consiliul JAI desfășurat la Bruxelles. O zi mai târziu, MAE a anunțat că îl recheamă în țară pe ambasadorul Emil Hurezeanu, „un gest politic care indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”. Pe 19 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea ambasadorului la post.