„Grupul Ambasadorilor Arabi de la București condamnă cu fermitate țintirea flagrantă de către forțele brutale de ocupație israeliene a Spitalului Baptist Al Ahli din Fâșia Gaza, care a luat viețile și a rănit sute de civili nevinovați, inclusiv palestinieni bolnavi, răniți și strămutați. Acest act odios este o încălcare flagrantă a tuturor principiilor internaționale ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar”, au transmis ambasadorii într-un comunicat comun de presă.

La eveniment participă reprezentanți diplomatici din Arabia Saudită, Palestina, Liban, Algeria, Egipt, Indonezia, Iran, Irak, Iordania, Kazahstan, Kuweit, Libia, Malaezia, Nigeria, Siria, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Turcia, Tunisia, Sudan și Pakistan.

Ambasadorul Iranului a adus o coroană de flori albe, alături de mesajul „Iranul stă alături de Palestina”, potrivit imaginilor surprinse de fotoreporterul Libertatea.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 19

Situația românilor din Fâșia Gaza

Ambasadorul Palestinei în România susţine că românii din Gaza şi familiile lor au rămas fără documente în ultimele săptămâni. „Îi ajutăm să-şi refacă paşapoartele şi îi vom ajuta în orice privinţă”, a spus Issam Tawfiq Masalha.

La rândul său, ambasadorul Egiptului în România susţine că românii blocaţi în Gaza vor putea ajunge în ţara sa odată ce punctul de trecere a frontierei Rafah va funcţiona.

„Suntem în contact cu România şi cu Egiptul în această privinţă şi subliniem că punctul de trecere a frontierei din Rafah este deschis pe partea noastră şi, din momentul în care asistenţa umanitară va putea ajunge în Gaza, toate persoanele cu dublă naţionalitate vor putea intra în Egipt”, a explicat Moayad Fathallah Mohamed El Dalie, ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România.

Acesta spune însă că ţara sa nu va primi refugiaţi palestinieni, ci doar răniţi sau alte persoane care au nevoie de asistenţă umanitară.

„Din punct de vedere al primirii refugiaţilor, potrivit drepturilor umanitare, vom accepta răniţi, însă nu vom primi refugiaţi. Pentru că asta va goli cauza palestiniană de conţinut. Palestinienii trebuie să rămână în Palestina.”

Cu privire la îngrijorările că Peninsula Sinai ar putea fi o bază pentru viitoare atacuri la adresa Israelului, în cazul în care refugiaţi din Gaza ar fi primiţi acolo, ambasadorul Egiptului a asigurat că „nu vom purta ostilităţi împotriva Israelului, dar, dacă se va întâmpla ceva în Peninsula Sinai, ne vom apăra şi suntem capabili să ne apărăm”.

„Începând de azi-noapte, lucrăm 24 de ore din 24 să facem ca punctul de trecere a frontierei din Rafah să fie capabil să primească ajutorul umanitar. Sunt o mulţime de camioane care aşteaptă să treacă, dar cred că astăzi, primul convoi, de 20 sau 50 de camioane, va avea permisiunea de a trece. Noi sperăm că întreaga asistenţă umanitară să aibă permisiunea de a trece, pentru că, la aeroportul El Arish (aflat în nordul Peninsulei Sinai, lângă Fâşia Gaza), primim asistenţă din întreaga lume, pe care sperăm să o putem transfera în Gaza”, a conchis ambasadorul.

Miting pro-Palestina în weekend

Sâmbătă, între orele 16.00 și 18.00, este programat să aibă loc un miting pro-palestinian în Piața Universității din București.

„Sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 16:00 la ora 18:00, în Piața Universității, denunțăm complicitatea la crimele comise de Israel împotriva poporului palestinian – în special asupra celor peste două milioane dintre ei supuși blocadei ilegale și genocidului în ghetoul Gaza”, a anunțat Asociația Comunității Palestiniene din România.

Astfel de mitinguri au avut loc în numeroase capitale europene în cele două săptămâni de la declanșarea războiului dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas, unele dintre ele degenerând în violențe.

Peste 4.100 de palestinieni din Fâșia Gaza și peste 1.400 de israelieni și-au pierdut viața în urma declanșării războiului în 7 octombrie.

Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.

Urmărește-ne pe Google News