Tăriceanu: În politica externă a României ar trebui să primeze principiul suveranităţii naţionale
UPDATE ora 17.30 ”În politica externă a României ar trebui să primeze principiul suveranităţii naţionale, dar aceasta nu înseamnă un naţionalism de tip populist, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
Potrivit președintelui Senatului, puterea unei naţiuni, influenţa ei în relaţiile internaţionale nu se măsoară doar economic şi militar, nu reprezintă o chestiune care ţine exclusiv de strategie şi de geopolitică.
”Naţiunea noastră este profund europeană şi, ca atare, eminamente civică. A sosit tipul să ne purtăm ca o naţiune de oameni liberi, de cetăţeni egali, legaţi unii de alţii, nu de mitologii şi de ideologii şi de credinţa comună în democraţia liberală, în constituţionalism, în reprezentare politică, în libera iniţiativă şi domnia legii”, a spus Tăriceanu.
Meleșcanu: Numărul serviciilor consulare oferite cetățenilor români se ridică anul acesta la cifra de 2 milioane
UPDATE ora 11.30 Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu le-a transmis diplomaților români că anul acesta le propune câteva accente speciale: pregătirea Marelui Centenar, Preşedinţia noastră a Consiliul UE în 2019, candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU – cu alegeri în 2019 și candidatura noastră la OCDE.
”Acestea sunt jaloanele esenţiale ale mandatului dumneavoastră. În egală măsură, avem nevoie de o diplomaţie economică mai clar orientată spre rezultate. Avem o serie de sesiuni, unde aştept o prezenţă numeroasă a diplomaților români pentru discuţii pe linie economică aplicată, directă şi onestă cu reprezentanţi ai companiilor”, a transmis ministrul.
Ministrul a spus că au fost făcute progrese pentru operaționalizarea sau îmbunătățirea activității la consulatele generale de la Bari, Bologna, Haifa, Manchester, Marsilia, Miami, Milano, Strasbourg, Stuttgart, secţia consulară Bruxelles.
”Celula de criză a MAE s-a confruntat cu o serie de situații în care au fost puse în pericol siguranța și viața cetățenilor români: atentatele de la Barcelona, Londra, Manchester sau Stockholm. S-au derulat noi operațiuni de repatriere din Siria sau Fâșia Gaza. În anul acesta numărul serviciilor consulare oferite cetățenilor români se ridică la cifra de 2 milioane”, a mai declarat Meleșcanu.
Dragnea, către ambasadori: Ajutați economia românească să se ridice
UPDATE ora 11.20 Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a făcut marți un apel către diplomații români să ajute economia să se ridice, el vorbind și despre migrația românilor în alte țări.
”Ajutați economia românească să se ridice, puneți umărul alături de Guvern și de Parlament și împingeți alături de companii și de angajați și de toți cei care trăim aici. Cred că în aceste vremuri diplomația, așa cum sunteți cu toții patrioți, trebuie să conțină în primul rând rezultatele economice. Sigur, misiunile MAE sunt diverse și complexe, aveți în grijă soarta cetățenilor români de peste hotare, situația lor și chiar complicațiile cu autoritățile locale și din când în când evenimentele electorale. Aveți responsabilitatea reprezentării statului și a președintelui țării, aveți obligația de a deschide calea negocierii și a dialogului politic. Dar, în același timp, aveți în fișa postului sprijinirea ideilor românești, a științei și culturi românești, a sportului și tradițiilor românești. Sunt sigur că o faceți, dar nu uitați să sprijiniți în fiecare zi economia românească”, a declarat Dragnea, către ambasadori, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.
Potrivit liderului PSD, ”migrația românilor, plecarea forțelor noastre de muncă, a milioane de români care au părăsit țara până în decembrie 2016 n-are cauze subtile, are cauze economice”.
”Oamenii au plecat din cauze de bunăstare, iar faptul că n-au găsit-o în țara lor a făcut din România a treia țară, poate, de pe glob, în ordinea creșterii procentului de migrație. Acest popor român în exil e cea mai grea pierdere suferită de noi în ultimii 20 de ani, o pierdere cu un impact major asupra societății și economiei. În fiecare zi guvernarea noastră ia măsuri. Nu e ușor, dar până la urmă românii nu trebuie să mai aibă de ce să plece, ci de ce reveni”, a spus președintele Camerei Deputaților.
Deschiderea oficială a Reuniunii are lor marți, cu participarea Preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, gazda evenimentului fiind ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.
În cadrul dezbaterilor, accentele vor fi puse asupra unei evaluări a realizărilor și a ceea ce trebuie făcut în continuare, din perspectiva obiectivelor prioritare ale României într-o gamă largă de dosare de interes, între care: agenda europeană, securitatea și apărarea, buna vecinătate, aportul diplomației la dezvoltarea României, candidatura României la un loc de membru nepermanent în CS ONU și, în plan strategic mai larg, conduita activă în organizațiile internaționale și în promovarea diferitelor teme și componente ale unui multilateralism eficient.
La ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomației Române vor fi prezenți, în calitate de invitați speciali ai ministrului afacerilor externe, ministrul afacerilor externe al Republicii Arabe Egipt, Sameh Hassan Shoukry, ministrul afacerilor externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Jean Asselborn, şi ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.
În cadrul diferitelor segmente ale evenimentului, alături de șefii misiunilor diplomatice, vor participa membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai mediului de afaceri și ai mediului academic, precum și înalți responsabili din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și diplomați români deveniți înalți oficiali în cadrul organizațiilor internaționale.
Programul include, totodată, primirea șefilor misiunilor diplomatice ale României de către Preşedintele României, Klaus Iohannis.
În acest an, un segment important al programului va fi orientat spre dezbateri concrete și oportunități de dialog direct între șefii misiunilor diplomatice ale României și reprezentanți ai mediului de afaceri românesc. Prim-ministrul României, Mihai Tudose, se va întâlni cu şefii de misiuni în cadrul acestui segment.
În premieră, ediția 2017 a RADR va include o componentă de întâlniri cu autorităţi locale şi vizite la obiective de interes economic, în teritoriu.
Citește și: Legea apelor minerale se modifică din motive de sănătate publică: ”Apa de consum îmbolnăvește populația”