Andrew Noble s-a declarat ”îngrijorat de faptul că legăturile comerciale legale dintre Marea Britanie și România au devenit ținta unor posibile abuzuri de natură infracțională, în contextul informațiilor privind exporturile ilegale de deșeuri din Marea Britanie în România”, anunță un comunicat al ambasadei.
“Dacă există dovezi care să ateste un comportament infracțional, încurajez autoritățile române să ia toate măsurile legale necesare împotriva celor responsabili. Astfel de subiecte sunt tratate cu maximă seriozitate în Marea Britanie”, a spus ambasadorul.
”La începutul acestui an, Agenția pentru Mediu a înființat un grup de lucru care acționează împotriva crimei organizate în domeniul deșeurilor, ce poate lua o varietate de forme, de la aruncarea deșeurilor periculoase în locuri nepermise la etichetarea falsă a deșeurilor în încercarea de a le exporta ilegal în alte țări.
Obiectul principal al Agenției de Mediu este să împiedice transporturile ilegale prin interceptarea la sursă, pentru a preveni exporturile. În 2018/19, a inspectat 926 de containere în porturi și a returnat 236 dintre acestea la sursă, pentru că deșeurile nu îndeplineau condițiile legale pentru a fi exportate. În urma acestor intervenții, în 2018/19, a prevenit exportul ilegal a 12.690 de tone de deșeuri”, anunță comunicatul ambasadei.
Poluare masivă în București
Ministrul mediului, Costel Alexe, a declarat marți în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX că poluarea masivă din București a fost consecința arderilor ilegale ale gunoaielor aduse din Marea Britanie.
Ministrul Mediului a spus că marți dimineața au început descinderile la firmele din Capitală care au ca obiect de activitatea de colectare și valorificare a deșeurilor, asupra cărora planează suspiciuni că ar fi implicate în poluarea masivă din București. Costel Alexe a explicat că fumul gros și particulele periculoase pentru sănătate au provenit de la arderea gunoiului importat ilegal din Marea Britanie de câteva firme.
„Polițiștii de la structura economică, comisarii Gărzii de Mediu, sub supravegherea procurorilor, au descins la firmele colectoare de deșeuri, pentru că au tot fost transporturi de deșeuri care ajung în portul Constanța, sub apanajul transporturilor de bunuri casnice, ajung la gropile de gunoi sau sunt arse. Colaboram bine cu Garda de Coastă, Poliția și Garda de Mediu” a explicat ministrul mediului.
Costel Alexe a respins categoric ipoteza ca autoritățile să fi fost implicate în primirea și arderea acestor deșeuri.
„Nu putem să facem afirmații ca sunt autoritățile implicate, ajung în România mari cantități de deșeuri, numai în ultimele săptămâni au intrat 25 de containere, fiecare cu cel puțin 20 de tone. Numai ieri am trimis înapoi în Marea Britanie 7 containere. Acolo ajunge la 400 de lire eliminarea unei tone de deșeuri iar în România costă 30-40 de euro. Acestea ajung în Afumați sau la alte locații” a mai spus Costel Alexe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro