În schimb, Casa Albă nu a reacționat încă față de acest incident.

Conținutul telegramei diplomatice a fost făcut public de Daily Mail și ar putea afecta relațiile bilaterale dintre Marea Britanie și Statele Unite, notează CNN.

În memoriul trimis la Ministerul de Externe în Londra, diplomatul britanic
Kim Darroch a precizat că Donald Trump ar putea să „iasă din flăcări, afectat, dar intact, precum (Arnold) Schwarzenegger în ultimele scene din (filmul) Terminatorul”, făcând referire la abilitatea liderului de la Casa Albă de a se descotorosi de controversele din viața sa.

De asemenea, ambasadorul susține că președinția lui Trump este susceptibilă „să se prăbușească în flăcări” și „să se încheie în dizgrație”.

„Nu credem cu adevărat că această administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stângace şi ineptă din punct de vedere diplomatic”, scrie Kim Darroch într-unul din mesajele sale, conform Daily Mail.

De asemenea, diplomatul britanic a scris că Donald Trump este „instabil” și „incompetent”.

Daily Mail precizează că informațiile din telegrama diplomatică pun Guvernul britanic într-o situație stânjenitoare, deoarece au fost făcute publice la câteva săptămâni după ce Regina Marii Britanii l-a primit pe Donald Trump și a organizat un banchet la Palatul Buckingham.
Mai mult, Londra face eforturi diplomatice pentru a consolida un un demers pentru a obține un acord de liber schimb post-Brexit.

Într-un memoriu trimis după vizită, Sir Kim a avertizat că președintele american și echipa sa au fost „seduși”, însă, în pofida eforturilor Marii Britanii de a-și păstra o imagine bună, pentru administrația de la Casa Albă primează interesul, deoarece „America este mereu pe primul plan”.

VIDEO | Donald Trump a adormit în timpul discursului ținut de Regina Marii Britanii la Palatul Buckingham

Ambasadorul mai scrie că informaţiile privind „haosul şi luptele feroce” care agită Casa Albă sunt „în cea mai mare parte adevărate”, deși Donald Trump le cataloghează „știri false” (fake news).

„Informațiile despre luptele la cuțite de Casa Albă sunt, așa cum judecăm, în mare parte adevărate, fiind confirmate din mai multe surse (…) Este un mediu disfuncțional într-un mod bizar”, a precizat diplomatul.

Kim Darroch este unul dintre diplomaţii cei mai experimentaţi în post la Washington, unde a ajuns în ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Potrivit Daily Mail, telegramele intrate în posesia presei, cel mai probabil divulgate de un funcţionar britanic, acoperă o perioadă care începe în 2017.

Într-un mesaj datat pe 22 iunie, ambasadorul a criticat politica președintelui american în privința Iranului, ceea ce a generat temeri în legătură cu izbucnirea unui conflict armat.

Diplomatul britanic a scris că Trump a avut pe această temă puncte de vedere „incoerente” și „haotice”. Mai mult, ambasadorul a amintit că Donald Trump ar fi renunţat în ultimul moment la un bombardament aerian asupra regimului de la Teheran drept represalii după ce o dronă americană a fost doborâtă, invocând faptul că 150 de iranieni riscau să fie ucişi. Sir Kim Darroch subliniază că argumentul liderului de la Casa Albă „nu ţine”.

„A fost mai probabil din cauză că nu a fost niciodată complet convins de această soluţie şi era îngrijorat de cum această schimbare faţă de una din promisiunile din campania din 2016 va fi percepută în 2020′, a apreciat Darroch, făcând referire la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe nu a contestat veridicitatea acestor telegrame diplomatice.

„Britanicii au dreptul să aştepte ca ambasadorii noştri să le furnizeze miniştrilor noştri evaluări oneste privind politicienii din ţările în care sunt detaşaţi. Opiniile lor nu sunt neapărat şi cele ale miniştrilor sau guvernului nostru”, a precizat un purtător de cuvânt, conform CNN.

„Echipa noastră de la Washington are relaţii solide cu Casa Albă şi fără îndoială vor rezista unor astfel de comportamente meschine”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

sursă foto: Twitter


Citește și:

POVEȘTI DIN BUCUREȘTI / Ambiția de a avea un palat mai frumos decât cel regal. Istoria negustorului Nicolae Stănică, devenit Cesianu, amic al regelui Carol I

 
 

Urmărește-ne pe Google News