Discuția dintre ambasador și jurnalista Florence OKelly a avut loc sâmbătă, 16 septembrie.
„Se simte bine, are o stare de spirit bună, nu se gândește la condițiile sale de viață dificile”, a explicat jurnalista, chiar dacă diplomatul se hrănește acum doar cu rații militare și nu mai poate părăsi ambasada din Niamey.
În aceeași situație se află și cei cinci membri ai personalului ambasadei care lucrează alături de Itté și ofițerii de securitate ai forțelor speciale care îl protejează.
„La cererea președintelui Republicii, rămân la postul meu cu echipa mea. În ciuda unei situații complicate care se deteriorează, mă simt în continuare în siguranță în interiorul ambasadei”, a declarat Sylvain Itté pentru TF1/LCI.
Armata a preluat puterea în Niger pe 26 iulie l-a răsturnat pe președintele Mohamed Bazoum. În acest context, la sfârșitul lunii august, armata a ordonat expulzarea ambasadorului francez, după ce Parisul a refuzat să se conformeze unui ultimatum care cerea plecarea acestuia. Ulterior, Franța a continuat să se opună plecării acestuia, argumentând că guvernul nu avea autoritatea de a face o astfel de cerere.
Tensiunile au escaladat la 31 august, când armata a cerut poliției să îl expulzeze pe Sylvain Itté și i-a ridicat imunitatea diplomatică.
„Conform Convenției de la Viena, poliția nigeriană nu are dreptul de a intra în incintă, pentru că teritoriul unei ambasade este inviolabil”, a explicat radiodifuzorul public France info de ce ambasadorul rămâne în continuare izolat.
Plecarea ambasadorului francez nu pare probabilă în acest moment, mai notează presa din Hexagon.
„Rămâne atât timp cât dorim să rămână. (…) Lucrează, ne este foarte util prin contactele sale”, a declarat vineri, 15 septembrie, ministrul afacerilor externe de la Paris, Catherine Colonna, la LCI.
În aceeași zi, președintele francez Emmanuel Macron anunțase că „în Niger, în timp ce vă vorbesc, avem un ambasador și membri ai personalului diplomatic care au fost literalmente luați ostatici la Ambasada Franței”.
Întrebat despre o eventuală repatriere a diplomatului la Paris, Emmanuel Macron a precizat: „Voi face ceea ce vom conveni cu președintele Bazoum, pentru că el este autoritatea legitimă și vorbesc cu el în fiecare zi. Mohamed Bazoum este considerat în continuare de Franța drept șeful legitim al statului Niger”.
Foto: Hepta