Acest demers vine după ce șeful ONU a cerut o încetare a focului între Israel și Hamas, acuzând ambele părți că au ucis și rănit civili, încălcând dreptul umanitar internațional.

Guterres a declarat, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc la New York, că nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica „actele de teroare oribile și fără precedent din 7 octombrie“ comise de Hamas în Israel și a cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor.

Dar el a subliniat, de asemenea, că „aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedepsirea colectivă a poporului palestinian”.

Erdan a afirmat că Antonio Guterres „nu mai este potrivit pentru a conduce ONU” și a cerut ca acesta „să demisioneze imediat”.

„Nu există nicio justificare și niciun rost să discutăm cu cei care manifestă compasiune pentru cele mai teribile atrocități comise împotriva cetățenilor Israelului și a poporului evreu”, a adăugat ambasadorul israelian.

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU de la New York, Erdan i s-a adresat lui Guterres: „Dumneavoastră, domnule secretar general, v-ați pierdut orice moralitate și imparțialitate, pentru că atunci când spuneți aceste cuvinte teribile – că aceste atacuri odioase nu au avut loc din senin – tolerați terorismul”.

„Aceasta este o calomnie pură. Aceasta este o calomnie pură. Și cred că secretarul general trebuie să demisioneze…”, a mai afirmat el.

Reacția lui Erdan a venit după ce ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a anunțat că nu se va mai întâlni cu Antonio Guterres, anulând o întâlnire programată cu acesta. „Nu mă voi întâlni cu secretarul general al ONU”, a scris șeful diplomației israliene, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

„După masacrul din 7 octombrie, nu mai este loc pentru o abordare echilibrată. Hamas trebuie să fie ștearsă de pe fața planetei”, a punctat Eli Cohen. De altfel, și șeful diplomației israeliene a avut o reacție dură la adresa lui Guterres, în timpul reuniunii Consiliului de Securitate.

Foto: Profimedia Images

Urmărește LIVETEXT: Val masiv de rachete lansat spre Israel, în urma unui atac revendicat de Hamas. Peste 5.700 de oameni au murit până acum în Gaza, anunță autoritățile palestiniene

Urmărește-ne pe Google News