Înscrierile pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente au început la 28 iulie, iar formularele sunt active până miercuri, 11 septembrie.
Deşi a recunoscut că, în cele 45 de zile de la demararea procedurii, numărul românilor din străinătate care s-au înregistrat este ”surprinzător de redus”, de 55.000 de cetăţeni, Dan Mihalache a apreciat că în ultimele zile ritmul de înregistrare s-a intensificat. ”Se poate observa o creştere a apetitului românilor din străinătate pentru înregistrarea pentru votul prin corespondenţă şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare”, a declarat ambasadorul român.
Potrivit unui comunicat al ambasadei de la Londra, în Marea Britanie, în ultimele zile, ritmul de înregistrare a ajuns la peste 800 de persoane pe zi, iar numărul celor care s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă în ultima săptămână este egal cu numărul celor care s-au înscris în primele 35 de zile de când a fost demarată procedura. ”Românii din Marea Britanie sunt pe primul loc la înregistrare, atât pentru votul prin corespondenţă (7.600), cât şi pentru solicitarea înfiinţării de secţii de votare (5.400)”, a declarat Dan Mihalache, potrivit comunicatului citat.
”Diaspora mai are nevoie de timp, şi cred că Guvernul are toate premisele să hotărască prelungirea perioadei de înscriere cu câteva zile şi să dea astfel şansa cât mai multor români din străinătate să se înregistreze, fie pentru votul prin corespondenţă, pe o considerăm o modalitate civilizată şi confortabilă de exercitarea a dreptului de vot în străinătate, fie pentru înfiinţarea de secţii de votare”, a apreciat ambasadorul român la Londra.
Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că a cerut AEP să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro