Întrebat care este poziția oficială a țării sale cu privire la aderarea României la Schengen în viitorul apropiat, ambasadorul Roelof van Ees a spus că este nevoie de mai multe informații înainte de a se lua o decizie fermă.

„Poziția olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerințele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informații actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis diplomatul olandez, conform Europa Liberă.

El a subliniat că decizia Olandei va ține cont, în afara criterului de securizare a frontierelor, și de progresele făcute de România în domeniul Justiției și al statului de drept.

„Când aceste informații sunt disponibile, trebuie să cântărim acele informații și la nivel politic. Acest lucru necesită timp”, a transmis Ambasada Olandei.

„Guvernul olandez va solicita aprobarea prealabilă a parlamentului olandez cu privire la o decizie privind aderarea la Schengen”, a precizat Roelof van Ees.

Poziția Olandei vine în contextul în care premierul olandez Mark Rutte se află într-o vizită oficială în România, cu două luni înaintea unui vot decisiv în Consiliul UE pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Trei țări importante s-au opus în trecut aderării României la Schengen: Olanda, care a fost cea mai vocală, Germania, dar mai voalat, și Franța.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News