Reprezentanţi celor patru țări – România, Austria, Ungaria și Republica Cehă – au luat parte duminică la o ceremonie cu delegaţia americană la Ministerul de Externe israelian, în ajunul inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim. După acest eveniment, Autoritatatea Palestiniană a decis să recheme, la Ramallah, ambasadorii aflați în aceste patru state pentru consultări.

Presa internațională punctează că cele patru state s-au distanţat de majoritatea statelor membre ale UE care au ales să nu-şi trimită reprezentanţii la această ceremonie israeliană.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că un reprezentant al Ambasadei României la Israel a fost prezent la recepția oferită de către MAE israelian, organizată cu o zi înainte de inaugurarea ocazia deschiderii Ambasadei SUA la Ierusalim.

Anterior a ieșit la iveală că țara noastră, alături de Ungaria și Cehia, au blocat emiterea unei declarații comune a Uniunii Europene, prin care se dorea condamnarea statelor care decis să își mute ambasadele în Ierusalim.

În contextul tensiunilor legate de posibila mutare a Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, Libertatea a realizat un interviu cu Nabil Shaath, consilier pentru politică externă al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. Acesta a criticat intenţia Guvernului României de a muta Ambasada la Ierusalim, care contravine poziției istorice a țării noastre, rolului esențial pe care Bucureștiul l-a avut în procesul de pace dintre israelieni și palestinieni.

”Nu faceţi asta. Rămâneţi prieteni cu amblele părţi, la fel ca restul ţărilor europene!” este mesajul către români al oficialului de la Ramallah.

Anterior, ambasadorul Israelului, Tamar Samash, a vorbit la începutul lunii martie, într-un interviu exclusiv pentru Libertatea, despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Tamar Samash a explicat ce tratament preferențial vor primi țările care își mută primele ambasada la Ierusalim.


Citește și: “Depresia netratată crește foarte mult riscul de suicid”. Medicul psihiatru Laura-Diana Gherman, despre boala secolului


Urmărește-ne pe Google News