În cadrul discursului său, ambasadorul Radu Ioanid a arătat că cel puțin 5,2 milioane de evrei au fost exterminați în Europa de naziști și aliații lor și a subliniat faptul că Holocaustul a fost un „proiect european” în care toate statele europene, fie ele aliate Germaniei naziste, fie ele aparținând Aliaților, fie ele neutre sau sub ocupație nazistă, au avut o contribuție în săvârșirea acestui „asasinat în masă fără echivalent în istoria omenirii”.

Oficialul român a declarat, potrivit site-ului Ambasadei, că România și-a asumat pe deplin în mod oficial istoria Holocaustului ce a avut loc sub jurisdicție românească în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, prin Comisia Internațională de Investigare a Holocaustului în România – Comisia Wiesel.

Ambasadorul Radu Ioanid.

Conform raportului final al Comisiei Wiesel, cel puțin 280.000 de evrei români și ucrainieni au fost exterminați sub regimul Ion Antonescu. 135.000 de evrei din Ardealul de Nord au fost deportați de Ungaria horthistă și asasinați de Germania nazistă în Polonia ocupată. 

Ambasadorul a explicat că asumarea de către România a acestor evenimente tragice din istoria sa nu a rămas la nivel declarativ, fiind întreprinse acțiuni concrete: inaugurarea Memorialului Holocaustului, la București în 2009 sau prin înființarea, în 2005, a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care are o activitate susținută de păstrare a memoriei Holocaustului, precum și o intensă dimensiune educativă și științifică de cercetare.

Ambasadorul Radu Ioanid a accentuat faptul că păstrarea memoriei Holocaustului este cu atât mai importantă astăzi, cu cât negarea sa combinată foarte des cu fenomene antisemite și cu încercări de reabilitare a criminalilor de război s-a dezvoltat puternic în Europa, inclusiv în România. El a arătat că autoritățile române au reiterat recent angajamentul lor ferm de a combate aceste tendințe periculoase.

Un exemplu concret este numirea, în ianuarie, a unui reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

De asemenea, Guvernul României s-au angajat în mod ferm să sprijine crearea unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului, la București, proiect coordonat de Institutul Elie Wiesel care avansează în mod promițător.

În încheiere, ambasadorul Radu Ioanid a adus un omagiu memoriei victimelor Holocaustului, precum și persoanelor care au salvat evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În cadrul ceremoniei a fost conferită „Citația evreilor salvatori” pentru 13 persoane care au activat în România, Ungaria, Franța, Polonia, Austria, Belgia și Algeria.

De asemenea, a luat cuvântul Arie Pinsker, supraviețuitor de origine română al Holocaustului.

Urmărește-ne pe Google News