„Ceea ce avem nevoie este o prezenţă permanentă a militarilor americani”, a afirmat Muraru, potrivit news.ro, el subliniind totodată că flancul sud-estic al NATO trebuie întărit.
„Aceasta este ceea ce ne trebuie, o prezenţă permanentă, pentru că, aşa cum am văzut în ultimii şapte ani, Rusia nu este un prieten”, a precizat diplomatul, potrivit The Washington Post, care a invocat declaraţiile sale într-un material dedicat pregătirilor Occidentului pentru întărirea sistemului de apărare al estului în cazul unei invazii ruseşti în Ucraina.
Este foarte, foarte clar. România este o ţară cu o istorie îndelungată şi traumatizantă în ceea ce priveşte agresiunea rusă.
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA:
Cotidianul american a mai notat că România, care s-a alăturat NATO în 2004, se simte în mod special expusă şi insistă pentru forţe suplimentare americane pe teritoriul său.
Afirmațiile diplomatului român vin în contextul în care, pe 2 februarie, SUA au anunțat că vor trimite 1.000 de militari în România. „Dacă e nevoie, vom trimite trupe suplimentare pe flancul estic al NATO”, a precizat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. Pe 8 februarie, ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că primii 100 de soldați americani au ajuns în țara noastră.
Peste 15 țări le-au cerut conaționalilor să plece din Ucraina
Rusia a concentrat deja aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina, iar ambasadele mai multor ţări şi-au îndemnat deja cetăţenii sau personalul ambasadelor să părăsească țara, pe fondul avertismentelor occidentale că invazia Rusiei ar putea fi iminentă.
Astfel, peste 15 țări au solicitat retragerea din Ucraina până la acest moment, este vorba despre SUA, Marea Britanie, Japonia, Norvegia, Estonia, Olanda, Muntenegru, Letonia, Coreea de Sud, Danemarca, Italia, Australia, Israel, Canada, Germania și Belgia.
Totodată, și România a decis să își retragă personalul diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică și o parte a oficiilor consulare din Ucraina, potrivit unui anunț făcut sâmbătă, 12 februarie, de Ministerul de Externe.
Publicația germană Der Spiegel a susținut pe 12 februarie, citând surse CIA, că atacul Rusiei asupra Ucrainei ar putea fi declanșat pe 16 februarie. Moscova a negat planurile de invadare, spunând că îşi apără „propriile interese de securitate împotriva agresiunii aliaţilor NATO”.